Topp fyra av renoveringsobjekten på marknaden i Palma

Alla som någon gång sett en timme av någon reality show om renovering eller renoverat en fastighet tidigare, vet att mirakel är möjliga med lite hårt arbete och ett checkhäfte. För många är renoveringsobjekt det bästa alternativet på Mallorcas eskalerande fastighetsmarknad. Här har vi valt ut fyra fastigheter som är i behov av lite kärlek och omsorg men som kan bli riktiga pärlor:

Studio med spektakulär utsikt i Cala MajorIMG_2338Begärt pris: 79.000 Euro Ref .: MF1531

Vad vi tycker om: Bortsett från priset älskar vi den fantastiska utsikten som lägenheten erbjuder. Terrassen är stor nog för att sitta och njuta av solen på. Stranden är mycket nära och det finns en 24 timmars bemannad reception, vilket alltid är praktiskt att ha.

Vårt renoveringsförslag: Vi skulle definitivt renovera badrummet, sätta in ett nytt kök, nytt golv och måla om. Några fina växter på terrassen skulle ge en sista touch. Med detta kan lägenheten bli ett utmärkt första steg ut på fastighetsmarknaden eller en hyresfastighet som skulle kunna kosta runt 500 Euro i månaden.

Stor lägenhet på en lugn gata i Son Armadams1Begärt pris: 500,000 Euro Ref .: PL001

Vad vi tycker om: Rymliga och ljusa rum. Stort vardagsrum på två plan med utgång till två stora terrasser. Vackra gammaldagsgolv och utsikt över trädgården och kyrkan Son Arma.

Vårt renoveringsförslag: Kök och badrum behöver en totalrenovering. Vi skulle behålla de ursprungliga golven. Vi skulle riva några väggar: mellan köket och vardagsrummet och mellan de två mindre sovrum.

Vackert radhus med uteplats i Santa CatalinaDSC01415Begärt pris: 895,000 Euro Ref .: MF1378

Vad vi tycker om: Trendigt läge i Santa Catalina, traditionellt tvåvåningshus, träbjälkar, egen uteplats med möjlighet till ytterligare takterrass.

Vårt renoveringsförslag: Möjligheterna här är oändliga. Vi vill bygga ett garage, göra om badrummen, flytta köket till sidan där uteplatsen ligger och lägga till en takterrass för att få sol hela dagen lång.

Genuint radhus att renovera i Son ArmadamsDSC00984Begärt pris: 370,000 Euro Ref .: MF1408

Vad vi tycker om: Bra läge nära nya Palma Sport & Tennis Club. Träbjälkar, öppen spis. Det kan omvandlas till två lägenheter eller bevara den som en familjebostad.

Vårt renoveringsförslag: Huset behöver en fullständig uppdatering så det krävs en ganska öppen budget. Renovera, men behålla de ursprungliga traditionella funktionerna skulle ge boendet stil och öka det framtida andrahandsvärdet avsevärt.

Vivian Grunblatt: ”Den svenska kunden är det perfekta botemedlet mot säsongsbundenheten”

Vivian

Mallorcafastigheters grundare Vivian Grunblatt intervjuades den 8 maj 2016 av El Mundo, en av Spaniens största tidningar, angående den svenska bostadsmarknaden på Mallorca.

Hon välkomnar mig på kontoret med en bricka färska bullar och trots sitt efternamn, sitt nordiska utseende och sin något främmande accent, råder inga tvivel om att denna kvinna är en inhemsk mallorkinska, född på ön och uppväxt i en stad som var betydligt lugnare än den vi ser idag. Efter att ha studerat statsvetenskap i USA, upptäckte hon att hennes kall låg i affärer och företagsamhet. Idag är hennes mäklarfirma en av de mest betydande när det gäller förståelse för den svenska kundens behov och önskemål. Detta trots en ständigt ökande konkurrens om att fånga intresset hos kunder på en marknad som inte är så väldigt stor – cirka tio miljoner invånare – men ändå mycket lukrativ och stabil. Intervjun äger naturligtvis rum i Santa Catalina, Palmas alldeles egna ”Little Sweden”.

F: Vad fick dig att satsa på den svenska marknaden vid en tidpunkt då den nästan precis hade börjat utvecklas? Var du något av en visionär?

S: Jag påbörjade det här projektet för drygt tio år sedan, år 2005, tack vare olika omständigheter. Från början verkade jag ifrån Sverige, eftersom min man arbetade som konsult för ett internationellt företag med bas där. Tidigare hade jag haft ett företag inriktat på fastighetsservice, som jag sålde när jag flyttade. För mig var detta ett sätt att erbjuda en produkt jag kände till och samtidigt kunna ha ett arbete som tillät mig återvända frekvent till Mallorca, där jag föddes (trots att mina föräldrar är ungrare som kom till Mallorca år 1973).
Så enkelt var det med det! Tänk, på den tiden var vi bara tre mäklarfirmor som inriktade oss på den svenska marknaden. Nu finns det tretton, inklusive ett flertal stora svenska företag som öppnat filial i Palma. Bara mellan år 2013 och 2015, har omsättningen uppskattningsvis fördubblats, vilket även såklart inneburit en stor förändring i vår kundprofil.

F: Var det svårt att sälja in Mallorca på den svenska marknaden?

S: Till en början, ja. Tänk på att majoriteten av svenskarna knappt kände till ön, eller rättare sagt, hade en förvrängd bild av den.
De visste att det var en semesterdestination – kanske hade de spenderat en vecka med familjen i Alcúdia – och de hade väl hört talas om Magaluf (med allt vad det innebär). Det fanns helt enkelt vissa fördomar. Faktum är, att under de två första åren bestod mitt arbete främst i att resa med mina kunder till ön. Genom att spendera en vecka med att visa dem både stan och landsbygden, försökte jag övertyga kunderna om att Mallorca är en oslagbar destination. Naturligtvis lyckades det. År 2007 flyttade min man och jag tillbaka till ön, familjen växte och min man anslöt sig till företaget. Allt förändrades för oss.

F: Installerade ni er redan från början här i Santa Catalina? Jag frågar eftersom jag tycker det är så intressant med svenskarnas fascination för stadsdelen.
Har du någon teori angående det hela?

S: Ja, vi startade upp här från början, främst eftersom vi då även bodde i området (det gör vi inte nu längre). Vi slog huvudet på spiken när vi valde plats, men det var en ren slump! Till en början hade vi ett mindre kontor här, det nuvarande flyttade vi till år 2009… Men nu börjar även detta bli lite trångt. Under en tid hade vi faktiskt ytterligare ett kontor i San Agustín, ett område vi också jobbar mycket med, men våra säljare föredrar att arbeta härifrån. När det gäller svenskarnas förkärlek för just Santa Catalina… Ja, det är svårt att förklara, men det finns definitivt någon form av djupare förklaring. Det har alltid funnits ett antal svenska rörelser i Santa Catalina, även då det knappt fanns svenskar i Palma. Jag tror att våra kunder uppskattar att det är en livlig men självständig stadsdel; de känner kanske att stadspulsen i till exempel gamla stan blir lite för mycket ibland. I vilket fall som helst skrivs det mycket om stadsdelen i svensk media och Santa Catalina, liksom Palma (märk väl: Palma, inte Mallorca), har blivit extremt populärt hos svenskarna.

F: Vad gör ni för att locka kunder?

S: Vi har knappt några kunder som kommer in genom dörren, direkt från gatan. Vårt rekryteringsarbete sker främst i Sverige, där vi annonserar en hel del. Vi åker även på fastighetsmässor i Sverige, vi har optimerat vår hemsida och våra medarbetare spenderar ibland hela helger med kundmöten där … Men det viktigaste är nog att vi under dessa tio år har gjort oss ett namn, skapat ett gott rykte och på så sätt kunnat växa.

F: Tidigare nämnde du att uppsvinget på den svenska marknaden har inneburit en förändring i er kundprofil, kan du förklara detta?

S: Under de första åren arbetade vi med mycket yngre kunder; par i fyrtioårsåldern som ibland letade efter semesterboende men framförallt ville investera. Det handlade om personer som redan hade tillgångar och nu ville investera i fastigheter. Detta har förändrats på de sista sex åren, något jag förmodar till viss del beror på finanskrisen. Faktum är att de kunder som är mest aktiva just nu är femtiotalister, helt eller delvis pensionerade, med mycket sparkapital som är ivriga att njuta av livet. Detta har såklart också påverkat vilken typ av bostad kunderna söker. Fram till år 2007 ville folk köpa i Santa Ponsa, Andratx och på östkusten… De sökte ofta bekväma nyproduktioner med gemensamma uteplatser, ganska typiskt för barnfamiljer. Dagens kunder föredrar en lägenhet med gångavstånd till det mesta och bryr sig mindre om antalet kvadratmeter. De vill däremot oftast ha en bra terrass eller balkong, för att kunna njuta av solen större delen av sin tid. Men framförallt söker de en bostad i stadsmiljö, med möjlighet att njuta av ön och allt den har att erbjuda. En annan intressant aspekt är att denna typen av kunder föredrar att – om det är fint väder – spendera sommaren i Sverige. De köper i princip för att kunna spendera en vecka per månad i Palma mellan september och april. Jag tror verkligen att detta är en perfekt kundprofil för en ö som alltid kämpar mot säsongsbundenhet.

F: Vilka områden och stadsdelar intresserar dessa nya kunder?

S: Först och främst är det centrala Palma som gäller, men även ställen som Cala Major, Cas Català, Illetes och Portals. Inne i centrum är det som sagt Santa Catalina som lockar allra mest, men även Son Espanyolet med området runt den nya tennisklubben börjar bli mycket populärt.

F: Son Espanyolet?

S: Ja, staden håller på att expandera i den riktningen, åtminstone för våra kunder som ofta tycker att centrala Palma blir lite väl mycket storstad. Svenskarna vill ha terrasser och sol och det finns fortfarande att hitta i Son Espanyolet. I år har vi startat upp en ny avdelning som sysslar med marknadsföring av nyproduktioner, med fokus på vad svenskar vill ha. Vi har redan varit delaktiga i tre sådana projekt, varav alla innebar upprustning av övergivna byggnader i Santa Catalina och Son Espanyolet. Samtliga bostäder i dessa fantastiska projekt såldes redan innan byggnadsarbetet hunnit börja.
Det är verkligen roligt att arbeta med upprustning och när allt kommer omkring är det ju däri framtiden för fastighetssektorn på Mallorca ligger.

F: Hur tror du den svenska marknaden kommer utvecklas de närmsta åren?

S: Jag tror absolut den kommer fortsätta växa. Under de kommande tre åren tror jag allt kommer gå mycket bra. Dock är efterfrågan större än tillgången just nu, åtminstone när det gäller vad våra kunder söker. Man måste komma ihåg att det svenska samhället går lite efter trender, och just nu är det Mallorca som är inne. Tidigare var det Marbella eller franska rivieran, men vi erbjuder helt enkelt mer: bättre förbindelser, högre säkerhet och en stad som är aktiv och pulserande året runt. När jag var liten var det inte så, men nuförtiden är Palma nästan som en miniversion av Barcelona.

F: Problemet med trender är ju att de går över. Vad ska man göra för att upprätthålla den marknad som ni ägnar all er tid åt?

S: Just nu är vi det ultimata valet för de svenska kunderna. Utmaningen blir att fortsätta vara det, vilket inte är helt lätt. Häromdagen hörde jag någon jämföra Palma med Venedig. Det kan verka överdrivet, men det är sant att det emellanåt rör sig en imponerande mängd människor här. Mallorcas charm ligger i att det är en plats där man kan slappna av, vila och njuta av ett välbevarat landskap. Trots många misstag i det förflutna, har vi lyckats bibehålla allt detta och jag tror det lönar sig att fortsätta. Men för att ge ett mycket mer konkret exempel, skulle man kunna öka satsningen på företag som erbjuder en traditionell produkt i en modern, attraktiv förpackning.

Originalartikeln kan läsas här:
http://www.elmundo.es/baleares/2016/05/08/572efa43268e3ebf0c8b45e6.html

Vackra stränder på Mallorca att besöka

d37199d2-b69c-44fa-8ce8-9babdbcb0cca
5ec508cd-2c2a-4593-a788-17ccdfa0827e
walgargrossa-2
playacalallamp

Fyra heta strandtips på Mallorca

Es Trenc är en storfavorit bland både barnfamiljer, turister, seglare, nudister och boende på ön. Es Trenc är ett välbevarat område som består av en 5 km lång vit sandstrand med turkost havsvatten. Es Trenc ligger på den södra kusten av Mallorca.
Det tar 40 min med bil från Palma centrum till Es Trenc.

Sa Calobra är en vacker liten strand som ligger mellan två berg. Det är en fantastisk strand med turkost havsvatten i ett mycket unikt läge. Därför är detta en plats vi varmt rekommenderar att besöka. Stranden ligger på den norra kusten av Mallorca.
Det tar 1,5h med bil från Palma centrum till Sa Calobra.

S’arenal Porto Colom är en strand med en vit härlig sandstrand som ligger i ett underbart läge med öppna och täckta ytor. Här finns det gott om både sol och skugga. Här är det vanligt att ha utsikt över vackra båtar då detta är en populär plats att ankra på. Det finns en liten charmig restaurang för den som blir hungrig eller törstig. S’arenal Porto Colom ligger på Mallorcas östkust.
Det tar 40 min med bil från Palma centrum till S’arenal.

Cala Llamp är en attraktiv stenstrand och passar de som gillar djupt vatten. På stranden ligger den populära restaurangen Gran Folies Beach Club, som vi skrev om i förra nyhetsbrevet. Detta är en välkänd plats och önskar man bord eller solstolar måste man ringa och boka, eftersom stenstranden snabbt blir upptagen. Cala Llamp ligger på Mallorcas västkust.
Det tar 1h med bil från Palma centrum till Cala Llamp.

Cinema a la Fresca

sf

Se film under bar himmel framför den vackra Katedralen i Palma

Under augusti och september månad kommer ni ha möjlighet till att gå på utomhusbio i Palma. Bion kommer ta plats i Parc del Mar som ligger framför Katedralen. Det är ett kostnadsfritt evenemang och filmerna visas på Spanska, Katalanska och Engelska. Under Augusti månad börjar filmerna från klockan 21.30 och i september från klockan 21.00. För att se programmet över vilka filmer som visas, vänligen klicka här.

Skatterepresentant på vårt kontor

IMG_6330-

Monica Sala svarar på dina frågor angående skatt och deklaration

Under månaderna juli och augusti kommer vårt skatteombud Monica Sala att finnas tillgänglig för att prata med dig på vårt kontor i Santa Catalina varje onsdag från 9.30 till klockan 13.00. Som husägare i utlandet, är du skyldig att lämna in en årlig självdeklaration för utländska personer/invånare. Monica är från Mallorca, talar flytande engelska och kan hjälpa dig med skattedeklarationer och andra relaterade frågor. Om du vill boka ett möte med Monica, vänligen kontakta oss.

”Nits a la fresca” sommarkonserter i Andratx

Jazz_Musicians_Limon_Y_Chelo

Platsen att njuta av musik på sydvästra Mallorca

”Nits a la fresca”, utomhuskonserter, startade år 2000 som en blygsam show men som har vuxit till ett mycket populär evenemang som lockar besökare från länder över hela världen. Dessa konserter består av många olika föreställningar inklusive musik av alla slag; klassisk, pianokonserter, musikaler, jazz, opera, operett, etc.

Andratx är en av de bästa platserna att ha detta evenemang, därför att stället förvandlas under sommaren till en magisk plats, full av liv, aktiviteter, energi och bra stämning. Hamnen lyser upp och restaurangerna erbjuder den bästa maten och underbara drinkar.
Läs mer.

Copa del Rey – Kungens Cup i Palma

resize1_14845586046_ffb369e113_o

En stor nautisk händelse på Mallorca

Copa del Rey är den viktigaste av alla seglingstävlingar som hålls i Spanien och är en av Medelhavets viktigaste nautiska idrottsevenemang.

Sedan starten 1982 med cirka 50 segelbåtar, men har utökats till att omfatta mer än 100 deltagare. Regattan äger rum i Palmabukten och är höjdpunkten i den internationella seglingskalendern varje år.

Under de senaste åren händelsen har eventet fått en mer festivalatmosfär med levande musik, mat och dryck för att locka en bredare publik, inklusive icke-seglare.

Läs mer på den officiella hemsidan.

Quiron Palmaplanas erbjuder sjukvård på Mallorca

ecox

Internationell sjukvård i Palma och runt hela ön

Det sista du vill göra på din semester är att tillbringa tid på vårdcentraler och sjukhus, men en olycka kan hända när du minst anar. Då kan det vara bra att veta att det finns professionell hjälp att få.

IMS- Arenal, är ett företag som inriktar sig på att ta hand om internationella patienter och som har ett servicenätverk över hela ön och arbetar exklusivt med sjukhuset Quirón Palmaplanas. Vården är personlig och anpassad för behoven hos de utländska patienterna på Mallorca. De kan få hjälp på sitt hemspråk, bekväma rum och utan onödiga dröjsmål. Dessutom hjälper vi till med all kontakt med försäkringsbolaget och åtgärder inför hemresan.

Hur vet jag om jag är försäkrad?

Det är alltid bra att lägga till en reseförsäkring när du bokar din resa, men i de flesta hemförsäkringar ingår en en reseförsäkring upp till 45 dagar. Det kan vara bra att kolla upp din försäkring innan avresa för att se vad den täcker.

Quiron Palmaplanas är ett utav dom största privata sjukhusen på Mallorca som har en yta på 87,000 m2 och erbjuder ett brett utval av specialiteter inom bla. vård, medicinsk- och kirurgiska specialiteter, tandvård och barnläkare. Quiron erbjuder även flera vårcentraler runt hela ön, samt ett dagsjukhus i Playa de Muro.

Ring gratisnumret på 900 84 44 84, där ni nämner att ni är kund till Mallorcafastigheter. Ni får kontakt med flerspråkig vårdpersonal 24 timmar om dygnet som ger snabbt och effektivt stöd med hantering av läkarbesök och ambulans, om nödvändigt.

Gran Folies Beach Club

gran folies

Den exklusiva strandklubben på sydvästra Mallorca

Gran Folies Beach Club erbjuder en utmärkt plats vid havet med utsikt över en av de bästa vikarna på Mallorca med klart vatten och höga klippor vid foten av bergskedjan Tramuntana.

Strandklubben som öppnade för 15 år sedan har lite av allt: strålande läge, tropisk inredning och en saltvattenspool, vilket mer än kompenserar för bristen av en sandstrand. Viktigast av allt är den fantastiska utsikten över det turkosa vattnet i Cala Llamp i närheten av Port d’Andratx.

Byggt som i en graciös båge, både bar och restaurang sitter bland klipporna som har fått sin form med rörelser och erosion av havet. Få andra platser på ön erbjuder en sådan privat atmosfär, med spektakulär utsikt över bukten och som bara är synlig i sin helhet från havet.

Med sina olika områden, restaurang, pool, solarium och bar, där du kan njuta av ett dopp i havet som ligger precis vid dina fötter – är detta den perfekta platsen att tillbringa en hel dag för att koppla av och njuta av livet.

Läs mer på hemsidan

Il Chiringo Beach Club i Palma Nova

11204940_1494639797456112_5230120638696375305_n

Restaurangen direkt på stranden på sydvästra Mallorca

Il Chiringo är en strandklubb och lite av en institution för många av lokalbefolkningen och regelbundna besökare på Mallorca. Det ligger på en av stränderna i Palma Nova och har en avslappnad och cool miljö. Här kan du njuta av läckra cocktails och drinkar, och stället är också känt för att ha god mat och en varierad meny.

Denna coola beach bar är en utmärkt plats för att lyssna på bra musik, njuta av en drink med familj och vänner medan solen går ner över Mallorca.

Läs mer på deras Facebook sida