Användbart ordförråd vid försäljning / köp av fastigheter i Spanien

När du säljer eller köper fastigheter i Spanien kommer du att stöta på ord som används mycket och som kan vara bra att behärska. Nedan hittar du ett urval av de som vi tycker är de viktigaste att veta.

Catastro – Fastighetsregistret, är en enhet kopplad till finansministeriet. Detta organ fungerar som det administrativa registret för varje fastighet i Spanien. Catastro skulle kunna användas för att få fastighetsbeteckningen på en egendom, men inte för att bekräfta äganderätten till densamma. Huvudfunktionen är att fungera som bas för skatter som IBI, Arv och presentskatt eller överföringsskatt.

 

Registro de la Propiedad – Fastighetsregistret är en enhet knuten till justitieministeriet. Detta organ bekräftar ägandet eller vem som är ägaren till en fastighet som är registrerad i detta register. Den stora skillnaden mellan Catastro och Registro de la Propiedad är att den senare visar äganderätten till ett hus eller en egendom vilket gör den till den rådande enheten. Om du ser att det finns skillnader i ytor mellan Catastro och Registro de la Propiedad bör du be Catastro att göra nödvändiga ändringar.

Nota simple – Är ett förenklat gravitationsbevis utfärdat av Registro de la Propiedad för att tillhandahålla den väsentliga informationen i registret om en specifik egendom, som vem som äger fastigheten, eventuella tillhörande avgifter, belastningar av olika slag samt eventuella begränsningar i användandet som den kan ha.

 

Ayuntamiento – Kommunen består av borgmästaren och rådmännen som ansvarar för den kommunala politiska förvaltningen. Dess huvudfunktioner är att delta i och föreslå inför de kommunala mötena de åtgärder de anser vara mest lämpliga för att hantera kommunala frågor. De bestämmer hur mycket fastighetsskatten samt sopavgiften ska vara.

Notario público – Notarius publicus är statliga tjänstemän som krävs för att ge medborgarna den rättsliga säkerheten inom ramen för rättsärenden utanför domstolsförfaranden. Notarios beskrivs ha dubbla funktioner, de är både jurister samt besitter en offentlig roll med ansvaret att vitsorda. De anses ha en grundläggande roll i att säkerställa rättssystemet i Spanien i enlighet med legalitets-  och vitsordsprincipen. Denna dubbla status garanterar deras oberoende. Vid utövandet av sin funktion utarbetar hen olika generiska dokumenttyper; offentliga handlingar (”escritura públicas”), protokoll (”actas”), avtal/certifikat (”pólizas”) och intygande (”testimonios”). Notera att i Sverige är det sällan ett heltidsuppdrag utan utgör oftast en liten del av totala arbetstiden för en jurist.

 

Escritura / Copia simple – “Escritura” är ett notariellt instrument och ett offentligt dokument där det inför en notarius publiceras ett visst faktum eller en rättighet som är auktoriserad av den nämnda notarien, som hen undertecknar med den eller de som beviljar något, som visar lagrummet för innehållet samt datum då det utfördes. Ett offentligt försäljnings- eller köpeavtal undertecknas alltid inför en notarius publicus. “Copia simple” eller den autentiska kopian är ett offentligt dokument undertecknat av notarius publicus och som har samma värde och effekter som den offentliga handlingen (escrituran).

Cédula de habitabilidad – Bebolighetsintyg är det administrativa dokumentet som bekräftar att en bostad uppfyller de grundläggande villkoren för att den ska kunna vara bebodd, att den är lämplig att vara avsedd för mänsklig bostad, utan att det påverkar det faktum att annan vederbörligen godkänd verksamhet bedrivs i den. Intyget är obligatoriskt vid hyra och försäljning av ett hus.

 

CEE – (Certificado de Eficiencia Energética) Energieffektivitetscertifikatet är ett dokument som enligt Ministeriet för industri, energi och turism krävs för att alla bostäder ska kunna hyras eller köpas av en annan person. Denna åtgärd syftar till att uppnå en energiförbättring i alla EU-länder. Energiintyget är obligatoriskt i Spanien från och med 1 juni 2013 för att hyra eller sälja en fastighet eller affärsenhet.

IBI – (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) Fastighetsskatten beskattas en gång per år. (se mer i vår blogg ”Spanska skatter för fastighetsägare som inte är bosatta i Spanien”). https://mallorcafastigheter.com/blogg/

 

Basuras – Avfallsskatten/sopavgiften betalas normalt en gång per år. (se mer i vår blogg ”Spanska skatter för fastighetsägare som inte är bosatta i Spanien”). https://mallorcafastigheter.com/blogg/

Endesa – Det är ett av de tre största företagen inom elsektorn i Spanien. Endesa genererar, distribuerar och marknadsför el och naturgas.

Referencia catastral – Den här matrisreferensen är den officiella och obligatoriska identifieraren av fastigheter, lite som en fastighetsbeteckning. Den består av en alfanumerisk kod som tilldelas av ”Catastro” så att varje egendom tilldelas en unik matrisreferens som gör att den kan placeras entydigt i fastighetsregistrets kartografi.

Valor catastral – Är ett administrativt värde som objektivt bestäms för varje fastighet utifrån de uppgifter som finns i fastighetsregistret (Catastro) och som integreras med värdet för marken (tomten) samt konstruktionsvärdet.

IRPF – (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) är en progressiv och direkt personskatt som tas ut på inkomst som erhållits under ett kalenderår av folkbokförda i Spanien.

IRNR- (Impuesto sobre la Renta de No Residentes) De personer som måste betala denna skatt är individer som har haft inkomst i Spanien under ett kalenderår, även om deras skattemässiga hemvist inte är i landet, till exempel inkomst från fastigheter på spanskt territorium, med andra ord, de pengar som kan komma från att hyra ut bostäder, bland andra. Modell 210.

 

Agencia Tributaria (AEAT) – De spanska skattemyndigheterna.

IVA – (Impuesto sobre el Valor Añadido) Spanska momsen. Den betalas när fastigheten lämnas över för första gången vilket innebär när egendomen förvärvas från byggherren, ett nybygge.

ITP – (Impuesto de Transmissiones Patrimoniales) Skatten gäller endast för köp av ett begagnat hem mellan privatpersoner, inga nybyggen. Skattedeklarationen görs via formen 600, med en skattesats och skattemässiga fördelar som bestäms av varje län.

Plusvalía – Är en skatt enligt det spanska lokala skattesystemet som tas ut på ökningen av markvärdet vid tiden för äganderättsöverföringen. Det är den vinst som erhålls till följd av en positiv skillnad mellan det pris till vilket en fastighet köptes och priset på dess försäljning i en ekonomisk transaktion eller verksamhet.

 

ITE – Inspección Técnica de Edificaciones Det är den tekniska inspektionen av byggnader som varje byggnad med en viss ålder måste passera för att man ska kunna bedöma om den uppfyller alla säkerhetskrav. Denna inspektion måste utföras av en kvalificerad tekniker som kan vara arkitekt eller besiktningsman. Om någon av dessa tekniker, som ansvarar för att utföra inspektionen, intygar att byggnaden fortfarande är i gott skick och uppfyller alla nödvändiga säkerhetsvillkor, kommer ITE att godkännas.

Comunidad de propietarios – Bostadsrättsförening. Läs mer i vår blogg https://mallorcafastigheter.com/blogg/.

 

Gestoría – Redovisningsbyrå – Byrå med rättslig eller administrativ verksamhet. Varje byrå förvaltas åtminstone av en administrativ chef som är ackrediterad av en professionell förening. De erbjuder tjänster som att hantera din skattedeklaration i Spanien, arbetsförfaranden, hantering av bokföring och fakturering inom ett företag, enklare administrativa ärenden för medborgarna, hantering av ett företagsbildande och mycket mer.

Mirlinda Jonuzi

Team Assistant @ Mallorcafastigheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Name *

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Nedan presenteras de senaste bostäderna till salu på Mallorca

Lyxobjekt

Ljuvligt boende med strandlivets pulserande energi i Cala Major

Ref. MF2532

Här erbjuds en förtjusande och ljus lägenhet i ett välskött hus med hiss, gemensam pool och garage från 2003. Med en boyta på...

460.000
86 m2
7 m2
Cala Major
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Spektakulära townhouse med utsikt över bergen i Santa Maria

Ref. MFP170

De två townhouses "Casas Baronia" ligger på en stillsam gata i den hemtrevliga och spektakulära byn Santa Maria, bara en promenad från...

2.150.000
280 m2
135 m2
Santa Maria
3
4
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Härligt hus med fantastisk havsutsikt i Genova

Ref. MF2525

Detta är ett mycket härligt hus med ett av de bästa lägena och utsikterna i Genova. Genova är en stadsdel i Palma men känns mer som en...

1.800.000
168 m2
82 m2
Gènova
3
4
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Fin lägenhet med stor terrass och gemensam pool i Cala Major

Ref. MF2476

Detta är en mycket attraktiv och ljus lägenhet belägen på markplan i en modern byggnad från 2014 med hiss, gemensam pool och garage i...

595.000
62 m2
57 m2
Cala Major
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nybyggd takvåning med 2 sovrum och takterrass med Havsutsikt i El Terreno

Ref. MFP140C

Detta är ett helt nytt bostadskomplex av 8 nybyggda lägenheter i det alltmer efterfrågade och populära området El Terreno i västra...

580.000
86 m2
69 m2
El Terreno
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus takvåning med terrass och utsikt nära Paseo Mallorca

Ref. MF2505

Härlig och ljus takvåning belägen på en av Palmas härligaste gator, alldeles intill Paseo Mallorca. Lägenheten är belägen...

890.000
96 m2
21 m2
Casco Antiguo - Old Town
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Modern lägenhet med balkong på gångavstånd till havet och Palma centrum

Ref. MF2553

Denna lägenhet ligger i en byggnad med 12 andra lägenheter på en central men ändå lugnare gata i Palma, med shopping, restauranger och...

520.000
87 m2
8 m2
Foners
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Underbar takvåning i Gamla Stan

Ref. MF2529

Fantastisk takvåning på gångavstånd till det mesta i gamla stan. Högst upp i en byggnad från 1930-talet hittar vi denna charmiga...

595.000
70 m2
40 m2
Casco Antiguo - Old Town
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus lägenhet med utmärkt läge i Son Espanyolet

Ref. MF2379

Detta är en riktigt charmig lägenhet som är belägen i en äldre fastighet vid ett litet torg i pittoreska Son Espanyolet. Detta är en...

265.000
60 m2
Son Espanyolet
2
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus och rymlig våning i Son Armadams

Ref. MF2489

Härlig våning med många fönster och stort ljusinsläpp på ett utmärkt läge i Son Armadams. Här bor man ett stenkast...

525.000
98 m2
7 m2
Son Armadams
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Lyxvilla i det exklusiva bostadsområdet Son Vida

Ref. MFP137

Den här imponerande villa i Son Vida är under konstruktion och beräknas vara färdig våren 2022. Son Vida är ett av de mest exklusiva...

5.950.000
504 m2
395 m2
Son Vida
5
6
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nybyggd taklägenhet med takterrass och havsutsikt i Cala Major

Ref. MF2483

Denna takvåning ligger i en nybyggd högkvalitativ byggnad i Cala Major, ett privilegierat område omgivet av natur och väldigt nära havet....

1.690.000
111 m2
140 m2
Cala Major
2
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Lägenhet i El Terreno med utsikt över Bellverparken

Ref. MF2517

Denna charmiga lägenhet ligger på en mycket lugn gata i den livliga stadsdelen El Terreno. Fastigheten ligger på första våningen i en...

315.000
80 m2
16 m2
El Terreno
2
1
Mer om bostaden
LyxobjektSåld

Fantastiskt fint hus på landet nära Esporles

Ref. MF2534

På de skogsbeklädda kullarna i Esporles utkanter, bara 20 minuter från Palma, ligger detta naturnära, rymliga och moderna hus som verkar ha...

-
222 m2
100 m2
Esporles
5
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Utsökt hem med unik design i Santa Maria

Ref. MF2479

Detta fantastiska hus, är beläget i gamla stadsdelen i byn Santa María, Den har genomgått en totalrenovering av en känd tysk...

3.150.000
389 m2
210 m2
Santa Maria
5
6
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nybyggd lyxvilla i Costa d'en Blanes

Ref. MF2552

Vi presenterar en enastående nybyggd villa belägen på en fridfull gata i Costa d'en Blanes, precis intill Portals och endast 15 minuters bilresa...

4.385.000
449 m2
228 m2
Costa d'en Blanes
4
6
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nyrenoverad lägenhet i söderläge i Palmas trendiga distrikt Santa Catalina

Ref. MF2550

Välkommen till en raffinerad och helrenoverad våning i hjärtat av Palmas eftertraktade Santa Catalina-distrikt. Denna exceptionella lägenhet...

795.000
132 m2
4 m2
Santa Catalina - Tennis
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Charmig renoverad och unik villa i Cala Major

Ref. MF2535

Denna unika och förtrollande villa är belägen bara några steg från den natursköna sandstranden i Cala Major, precis utanför...

4.900.000
340 m2
360 m2
Cala Major
4
5
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Lyxigt radhus med pool i Son Espanyolet

Ref. MF2504

Detta praktiskt taget helt nya hus ligger på en lugn gata i det eftertraktade området Son Espanyolet. Fastigheten har en boyta på över 300 m2...

2.350.000
300 m2
160 m2
Son Espanyolet
5
4
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Taklägenhet med stor terrass på gångavstånd till Santa Catalina

Ref. MF2548

Denna smakfulla pärla, renoverad år 2018, är en strålande möjlighet att bo nära Palma centrum och charmiga Santa Catalina. Med...

425.000
57 m2
65 m2
El Camp d'en Serralta
2
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Fantastisk taklägenhet med terrass i centrum av Palma

Ref. MF2549

Välkommen till denna enastående taklägenhet i Palma centrum! Ljuset strömmar in i den generösa bostaden genom skjutdörrarna av glas...

2.195.000
182 m2
26 m2
Palma City
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Imponerande lyxvilla i Port d'Andratx

Ref. MF2339

Den här imponerande, moderna villan ligger i Puerto de Andratx, en lyxig pittoresk hamn på sydvästra Mallorca. Villan ska vara...

12.800.000
691 m2
50 m2
Port d´Andratx
6
6
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nybyggd taklägenhet med privat takterrass, pool och havsutsikt i Cala Major

Ref. MFP111C

Denna lägenhet ligger i en nybyggd högkvalitativ byggnad i Cala Major, ett privilegierat område omgivet av natur och väldigt nära havet....

2.195.000
140 m2
161 m2
Cala Major
3
4
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Modern taklägenhet i Son Espanyolet

Ref. MF2540

Välkommen till denna moderna och ljusa takvåning på 115 m2, belägen i ett nybyggt hus från 2018 på en lugn gata i det...

745.000
115 m2
90 m2
Son Espanyolet
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Mysig lägenhet på andra linjen i det eftertraktade Molinar

Ref. MF2546

  Välkommen till denna ljusa och fräscha lägenhet, perfekt belägen bara några steg från den vackra...

330.000
65 m2
6 m2
Portixol - El Molinar
2
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ett liv i lyx och komfort i exceptionella Port d'Andratx

Ref. MF2547

Port d'Andratx är känt för sin pittoreska hamn och fängslande stad, som lockar både invånare och semesterfirare. Det är...

1.145.000
63 m2
77 m2
Port d´Andratx
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Fräsch lägenhet på andra linjen i Portixol

Ref. MF2545

Fräsch lägenhet på andra linjen i Portixol. Den trevliga strandpromenaden med ett stort urval av restauranger och kaféer ligger strax...

460.000
50 m2
9 m2
Portixol - El Molinar
2
1
Mer om bostaden
Visa fler objekt

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Vänligen fyll i vårt formulär för förfrågningar genom att klicka på länken. I formuläret kan du dessutom välja om du vill bli informerad om våra senaste fastigheter via e-post eller nyhetsbrev.

Frågeformulär
Öppen chatt
1
More than a real estate agency
Välkommen till Mallorcafastigheter! Hur kan vi hjälpa dig?