Användbart ordförråd vid försäljning / köp av fastigheter i Spanien

När du säljer eller köper fastigheter i Spanien kommer du att stöta på ord som används mycket och som kan vara bra att behärska. Nedan hittar du ett urval av de som vi tycker är de viktigaste att veta.

Catastro – Fastighetsregistret, är en enhet kopplad till finansministeriet. Detta organ fungerar som det administrativa registret för varje fastighet i Spanien. Catastro skulle kunna användas för att få fastighetsbeteckningen på en egendom, men inte för att bekräfta äganderätten till densamma. Huvudfunktionen är att fungera som bas för skatter som IBI, Arv och presentskatt eller överföringsskatt.

 

Registro de la Propiedad – Fastighetsregistret är en enhet knuten till justitieministeriet. Detta organ bekräftar ägandet eller vem som är ägaren till en fastighet som är registrerad i detta register. Den stora skillnaden mellan Catastro och Registro de la Propiedad är att den senare visar äganderätten till ett hus eller en egendom vilket gör den till den rådande enheten. Om du ser att det finns skillnader i ytor mellan Catastro och Registro de la Propiedad bör du be Catastro att göra nödvändiga ändringar.

Nota simple – Är ett förenklat gravitationsbevis utfärdat av Registro de la Propiedad för att tillhandahålla den väsentliga informationen i registret om en specifik egendom, som vem som äger fastigheten, eventuella tillhörande avgifter, belastningar av olika slag samt eventuella begränsningar i användandet som den kan ha.

 

Ayuntamiento – Kommunen består av borgmästaren och rådmännen som ansvarar för den kommunala politiska förvaltningen. Dess huvudfunktioner är att delta i och föreslå inför de kommunala mötena de åtgärder de anser vara mest lämpliga för att hantera kommunala frågor. De bestämmer hur mycket fastighetsskatten samt sopavgiften ska vara.

Notario público – Notarius publicus är statliga tjänstemän som krävs för att ge medborgarna den rättsliga säkerheten inom ramen för rättsärenden utanför domstolsförfaranden. Notarios beskrivs ha dubbla funktioner, de är både jurister samt besitter en offentlig roll med ansvaret att vitsorda. De anses ha en grundläggande roll i att säkerställa rättssystemet i Spanien i enlighet med legalitets-  och vitsordsprincipen. Denna dubbla status garanterar deras oberoende. Vid utövandet av sin funktion utarbetar hen olika generiska dokumenttyper; offentliga handlingar (”escritura públicas”), protokoll (”actas”), avtal/certifikat (”pólizas”) och intygande (”testimonios”). Notera att i Sverige är det sällan ett heltidsuppdrag utan utgör oftast en liten del av totala arbetstiden för en jurist.

 

Escritura / Copia simple – “Escritura” är ett notariellt instrument och ett offentligt dokument där det inför en notarius publiceras ett visst faktum eller en rättighet som är auktoriserad av den nämnda notarien, som hen undertecknar med den eller de som beviljar något, som visar lagrummet för innehållet samt datum då det utfördes. Ett offentligt försäljnings- eller köpeavtal undertecknas alltid inför en notarius publicus. “Copia simple” eller den autentiska kopian är ett offentligt dokument undertecknat av notarius publicus och som har samma värde och effekter som den offentliga handlingen (escrituran).

Cédula de habitabilidad – Bebolighetsintyg är det administrativa dokumentet som bekräftar att en bostad uppfyller de grundläggande villkoren för att den ska kunna vara bebodd, att den är lämplig att vara avsedd för mänsklig bostad, utan att det påverkar det faktum att annan vederbörligen godkänd verksamhet bedrivs i den. Intyget är obligatoriskt vid hyra och försäljning av ett hus.

 

CEE – (Certificado de Eficiencia Energética) Energieffektivitetscertifikatet är ett dokument som enligt Ministeriet för industri, energi och turism krävs för att alla bostäder ska kunna hyras eller köpas av en annan person. Denna åtgärd syftar till att uppnå en energiförbättring i alla EU-länder. Energiintyget är obligatoriskt i Spanien från och med 1 juni 2013 för att hyra eller sälja en fastighet eller affärsenhet.

IBI – (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) Fastighetsskatten beskattas en gång per år. (se mer i vår blogg ”Spanska skatter för fastighetsägare som inte är bosatta i Spanien”). https://mallorcafastigheter.com/blogg/

 

Basuras – Avfallsskatten/sopavgiften betalas normalt en gång per år. (se mer i vår blogg ”Spanska skatter för fastighetsägare som inte är bosatta i Spanien”). https://mallorcafastigheter.com/blogg/

Endesa – Det är ett av de tre största företagen inom elsektorn i Spanien. Endesa genererar, distribuerar och marknadsför el och naturgas.

Referencia catastral – Den här matrisreferensen är den officiella och obligatoriska identifieraren av fastigheter, lite som en fastighetsbeteckning. Den består av en alfanumerisk kod som tilldelas av ”Catastro” så att varje egendom tilldelas en unik matrisreferens som gör att den kan placeras entydigt i fastighetsregistrets kartografi.

Valor catastral – Är ett administrativt värde som objektivt bestäms för varje fastighet utifrån de uppgifter som finns i fastighetsregistret (Catastro) och som integreras med värdet för marken (tomten) samt konstruktionsvärdet.

IRPF – (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) är en progressiv och direkt personskatt som tas ut på inkomst som erhållits under ett kalenderår av folkbokförda i Spanien.

IRNR- (Impuesto sobre la Renta de No Residentes) De personer som måste betala denna skatt är individer som har haft inkomst i Spanien under ett kalenderår, även om deras skattemässiga hemvist inte är i landet, till exempel inkomst från fastigheter på spanskt territorium, med andra ord, de pengar som kan komma från att hyra ut bostäder, bland andra. Modell 210.

 

Agencia Tributaria (AEAT) – De spanska skattemyndigheterna.

IVA – (Impuesto sobre el Valor Añadido) Spanska momsen. Den betalas när fastigheten lämnas över för första gången vilket innebär när egendomen förvärvas från byggherren, ett nybygge.

ITP – (Impuesto de Transmissiones Patrimoniales) Skatten gäller endast för köp av ett begagnat hem mellan privatpersoner, inga nybyggen. Skattedeklarationen görs via formen 600, med en skattesats och skattemässiga fördelar som bestäms av varje län.

Plusvalía – Är en skatt enligt det spanska lokala skattesystemet som tas ut på ökningen av markvärdet vid tiden för äganderättsöverföringen. Det är den vinst som erhålls till följd av en positiv skillnad mellan det pris till vilket en fastighet köptes och priset på dess försäljning i en ekonomisk transaktion eller verksamhet.

 

ITE – Inspección Técnica de Edificaciones Det är den tekniska inspektionen av byggnader som varje byggnad med en viss ålder måste passera för att man ska kunna bedöma om den uppfyller alla säkerhetskrav. Denna inspektion måste utföras av en kvalificerad tekniker som kan vara arkitekt eller besiktningsman. Om någon av dessa tekniker, som ansvarar för att utföra inspektionen, intygar att byggnaden fortfarande är i gott skick och uppfyller alla nödvändiga säkerhetsvillkor, kommer ITE att godkännas.

Comunidad de propietarios – Bostadsrättsförening. Läs mer i vår blogg https://mallorcafastigheter.com/blogg/.

 

Gestoría – Redovisningsbyrå – Byrå med rättslig eller administrativ verksamhet. Varje byrå förvaltas åtminstone av en administrativ chef som är ackrediterad av en professionell förening. De erbjuder tjänster som att hantera din skattedeklaration i Spanien, arbetsförfaranden, hantering av bokföring och fakturering inom ett företag, enklare administrativa ärenden för medborgarna, hantering av ett företagsbildande och mycket mer.

Mirlinda Jonuzi

Team Assistant @ Mallorcafastigheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Name *

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Nedan presenteras de senaste bostäderna till salu på Mallorca

Lyxobjekt

Fantastisk lägenhet i första linje med vacker havsutsikt och terrass i Illetas

Ref. MF2499

Denna ljusa och helrenoverade lägenhet ligger vid havet i Illetas. Den har fantastisk havsutsikt eftersom den ligger i första linje. Från den 15 m2...

1.195.000
77 m2
15 m2
Illetas
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus takvåning med härlig terrass i Son Armadams

Ref. MF2494

Den här härlig takvåning har ett perfekt läge i Son Armadams i Palma, med kort avstånd till populära Santa Catalina. Här bor...

635.000
79 m2
20 m2
Son Armadams
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Renoverad lägenhet i Gamla Stan

Ref. UU648

Denna moderna ljusa lägenhet är centralt belägen i hjärtat av gamla stan i Palma, med närhet till affärer och restauranger i ett...

350.000
66 m2
Casco Antiguo - Old Town
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Rymlig våning i Santa Catalina

Ref. MF2493

Stor våning i underbar skandinavisk stil på bästa läge i Santa Catalina. Med möbler av hög kvalitet och ett fullt utrustat kök...

850.000
160 m2
Santa Catalina - Tennis
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nybyggd taklägenhet med privat takterrass och fantastisk havsutsikt i Cala Major

Ref. MF2483

Denna takvåning ligger i en nybyggd högkvalitativ byggnad i Cala Major, ett privilegierat område omgivet av natur och väldigt nära havet....

1.990.000
111 m2
140 m2
Cala Major
2
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Rymlig och ljus lyxlägenhet i Cas Català

Ref. MF2491

Denna fantastiska lägenhet ligger i det lyxiga området Cas Catala. Det är en del av ett exklusivt fastighetsförening med delvis havsutsikt och...

2.100.000
190 m2
33 m2
Cas Catala
3
4
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Hus med vackert läge och pool i Bunyola

Ref. AD32890

Som dess namn förkunnar är Can Calma en lantlig egendom i utkanten av den charmiga byn Bunyola. Omgiven av mandelträd och tusenåriga...

2.500.000
310 m2
Bunyola
3
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus och rymlig våning i Son Armadams

Ref. MF2489

Härlig våning med många fönster och stort ljusinsläpp på ett utmärkt läge i Son Armadams. Här bor man ett stenkast...

575.000
98 m2
7 m2
Son Armadams
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nybyggt lyxigt townhouse i Santa Catalina

Ref. MF2490

Det här är ett lyxigt townhouse som är beläget på en lugn gata i det charmiga och livliga området Santa Catalina. Det är en...

2.950.000
225 m2
31 m2
Santa Catalina - Tennis
3
4
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Rustikt townhouse med takterrass i Andratx

Ref. MF2238

Väldigt charmigt litet hus på tre våningsplan med terrass i Andratx. Huset som är beläget på en liten och lugn...

269.000
78 m2
26 m2
Andratx
2
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nyrenoverad våning med pool och fri utsikt i El Terreno

Ref. MF2112

Denna nyrenoverade bostad med fri utsikt mot havet, Bellverparken samt poolområdet, ligger på tredje våningen i en trevlig förening i El...

499.000
93 m2
22 m2
El Terreno
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Lyxiga townhouses med pool i Son Espanyolet

Ref. MFP141

I det eftertraktade området Son Espanyolet finner vi detta nya och mycket spännande projekt. 4 moderna och eleganta radhus kommer att byggas i en del av...

1.200.000
0 m2
Son Espanyolet
3
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Lyxigt hörnradhus med pool i Son Espanyolet

Ref. MFP141A

I det eftertraktade Son Espanyolet finner vi detta nya och mycket spännande projekt. 4 moderna och eleganta radhus kommer att byggas i den del av Palma med...

1.200.000
117 m2
62 m2
Son Espanyolet
3
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Lyxigt radhus med pool och terrasser i Son Espanyolet

Ref. MFP141B

I det eftertraktade Son Espanyolet finner vi detta nya och mycket spännande projekt. 4 moderna och eleganta radhus kommer att byggas i den del av Palma med...

1.200.000
125 m2
79 m2
Son Espanyolet
3
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Exklusiv lägenhet med havsutsikt på första linjen i San Agustin

Ref. MF2200

Mycket fin lägenhet belägen i den efterfrågade och exklusiva byggnaden Bendinat Mar som är belägen på första linjen med direkt...

1.850.000
95 m2
25 m2
San Agustin
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus lägenhet i perfekt läge i Santa Catalina

Ref. MF2488

Denna elegant renoverade lägenhet har gått om naturligt ljus och är idealiskt belägen i det eftertraktade området Santa Catalina. Bara...

595.000
111 m2
10 m2
Santa Catalina - Tennis
2
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Trendigt townhouse med takterrass

Ref. MF1834

Detta är ett modernt och nyligen renoverat townhouse med ett utmärkt läge i det charmiga och mycket eftertraktade området Santa Catalina,...

1.150.000
170 m2
20 m2
Santa Catalina - Tennis
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Rymlig taklägenhet med enorm terrass i Son Armadams

Ref. 37824

Det här är en takvåning belägen i hjärtat av Son Armadams, en stadsdel med de kanske allra vackraste gatorna i Palma. Detta lugna...

1.345.000
166 m2
140 m2
Son Armadams
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Modern duplex i Cas Catala

Ref. AB11877

Denna vackert renoverade duplex ligger i det önskvärda området Cas Catala. Fastigheten har ett utmärkt läge, charmig stil och rymliga...

1.175.000
110 m2
Cas Catala
3
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Lyxig villa med hisnande havsutsikt i Camp de Mar

Ref. MF2472

Det här är en imponerande, modern villa från en välkänd och erfaren tysk byggherre med ett spektakulärt läge högt...

5.690.000
425 m2
Camp de Mar
4
4
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Bottenvåning i den exklusiva föreningen Bendinat Golf

Ref. MF2487

Denna vackra bottenvåning ligger i det lyxiga komplexet Bendinat Golf. Den prestigefyllda golfbanan ligger precis utanför komplexet. Den rymliga...

525.000
105 m2
30 m2
Bendinat
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Underbar takvåning i Son Espanyolet

Ref. MF2486

Takvåning med oslagbar charm i trendiga Son Espanyolet. Högst upp i ett tvåvåningshus hittar vi denna pärla som varsamt renoverats utan...

450.000
66 m2
34 m2
Son Espanyolet
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Takvåning med två terrasser i Palmas gamla stadsdel

Ref. MF2485

Denna soliga takvåning ligger i Palmas historiska gamla stadsdel och har två privata terrasser: en terrass som nås från sovrummet och en...

1.050.000
77 m2
59 m2
Casco Antiguo - Old Town
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Underbar, nybyggd takvåning med fantastisk terrass i Santa Catalina

Ref. MF2314

Denna vackra och ljusa takvåning ligger i den lugna delen av Santa Catalina men nära det stora utbudet av restauranger och barer i området....

900.000
127 m2
36 m2
Santa Catalina - Tennis
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Totalrenoverad taklägenhet med terrass t i El Terreno

Ref. MF2460

Denna fina och fräscha taklägenhet i El Terreno totalrenoverades 2022 med nytt kök och nya vitvaror, nya badrum, ny el och vattenledningar, ljust...

430.000
100 m2
10 m2
El Terreno
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Elegant lägenhet med terrass och garage i Gamla Stan i Palma

Ref. RH001

Stor och solig lägenhet i söderläge en minuts promenad till La Rambla men på en lugn gata i Gamla Stan. Den perfekta bostaden för...

1.230.000
170 m2
16 m2
Casco Antiguo - Old Town
3
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Vacker, renoverad lägenhet i El Molinar

Ref. MF2484

Denna perfekta lägenhet med ett sovrum ligger bara några steg från den vackra strandpromenaden i det mycket eftertraktade området...

350.000
50 m2
Portixol - El Molinar
1
1
Mer om bostaden
Visa fler objekt

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Vänligen fyll i vårt formulär för förfrågningar genom att klicka på länken. I formuläret kan du dessutom välja om du vill bli informerad om våra senaste fastigheter via e-post eller nyhetsbrev.

Frågeformulär