Användbart ordförråd vid försäljning / köp av fastigheter i Spanien

När du säljer eller köper fastigheter i Spanien kommer du att stöta på ord som används mycket och som kan vara bra att behärska. Nedan hittar du ett urval av de som vi tycker är de viktigaste att veta.

Catastro – Fastighetsregistret, är en enhet kopplad till finansministeriet. Detta organ fungerar som det administrativa registret för varje fastighet i Spanien. Catastro skulle kunna användas för att få fastighetsbeteckningen på en egendom, men inte för att bekräfta äganderätten till densamma. Huvudfunktionen är att fungera som bas för skatter som IBI, Arv och presentskatt eller överföringsskatt.

 

Registro de la Propiedad – Fastighetsregistret är en enhet knuten till justitieministeriet. Detta organ bekräftar ägandet eller vem som är ägaren till en fastighet som är registrerad i detta register. Den stora skillnaden mellan Catastro och Registro de la Propiedad är att den senare visar äganderätten till ett hus eller en egendom vilket gör den till den rådande enheten. Om du ser att det finns skillnader i ytor mellan Catastro och Registro de la Propiedad bör du be Catastro att göra nödvändiga ändringar.

Nota simple – Är ett förenklat gravitationsbevis utfärdat av Registro de la Propiedad för att tillhandahålla den väsentliga informationen i registret om en specifik egendom, som vem som äger fastigheten, eventuella tillhörande avgifter, belastningar av olika slag samt eventuella begränsningar i användandet som den kan ha.

 

Ayuntamiento – Kommunen består av borgmästaren och rådmännen som ansvarar för den kommunala politiska förvaltningen. Dess huvudfunktioner är att delta i och föreslå inför de kommunala mötena de åtgärder de anser vara mest lämpliga för att hantera kommunala frågor. De bestämmer hur mycket fastighetsskatten samt sopavgiften ska vara.

Notario público – Notarius publicus är statliga tjänstemän som krävs för att ge medborgarna den rättsliga säkerheten inom ramen för rättsärenden utanför domstolsförfaranden. Notarios beskrivs ha dubbla funktioner, de är både jurister samt besitter en offentlig roll med ansvaret att vitsorda. De anses ha en grundläggande roll i att säkerställa rättssystemet i Spanien i enlighet med legalitets-  och vitsordsprincipen. Denna dubbla status garanterar deras oberoende. Vid utövandet av sin funktion utarbetar hen olika generiska dokumenttyper; offentliga handlingar (”escritura públicas”), protokoll (”actas”), avtal/certifikat (”pólizas”) och intygande (”testimonios”). Notera att i Sverige är det sällan ett heltidsuppdrag utan utgör oftast en liten del av totala arbetstiden för en jurist.

 

Escritura / Copia simple – “Escritura” är ett notariellt instrument och ett offentligt dokument där det inför en notarius publiceras ett visst faktum eller en rättighet som är auktoriserad av den nämnda notarien, som hen undertecknar med den eller de som beviljar något, som visar lagrummet för innehållet samt datum då det utfördes. Ett offentligt försäljnings- eller köpeavtal undertecknas alltid inför en notarius publicus. “Copia simple” eller den autentiska kopian är ett offentligt dokument undertecknat av notarius publicus och som har samma värde och effekter som den offentliga handlingen (escrituran).

Cédula de habitabilidad – Bebolighetsintyg är det administrativa dokumentet som bekräftar att en bostad uppfyller de grundläggande villkoren för att den ska kunna vara bebodd, att den är lämplig att vara avsedd för mänsklig bostad, utan att det påverkar det faktum att annan vederbörligen godkänd verksamhet bedrivs i den. Intyget är obligatoriskt vid hyra och försäljning av ett hus.

 

CEE – (Certificado de Eficiencia Energética) Energieffektivitetscertifikatet är ett dokument som enligt Ministeriet för industri, energi och turism krävs för att alla bostäder ska kunna hyras eller köpas av en annan person. Denna åtgärd syftar till att uppnå en energiförbättring i alla EU-länder. Energiintyget är obligatoriskt i Spanien från och med 1 juni 2013 för att hyra eller sälja en fastighet eller affärsenhet.

IBI – (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) Fastighetsskatten beskattas en gång per år. (se mer i vår blogg ”Spanska skatter för fastighetsägare som inte är bosatta i Spanien”). https://mallorcafastigheter.com/blogg/

 

Basuras – Avfallsskatten/sopavgiften betalas normalt en gång per år. (se mer i vår blogg ”Spanska skatter för fastighetsägare som inte är bosatta i Spanien”). https://mallorcafastigheter.com/blogg/

Endesa – Det är ett av de tre största företagen inom elsektorn i Spanien. Endesa genererar, distribuerar och marknadsför el och naturgas.

Referencia catastral – Den här matrisreferensen är den officiella och obligatoriska identifieraren av fastigheter, lite som en fastighetsbeteckning. Den består av en alfanumerisk kod som tilldelas av ”Catastro” så att varje egendom tilldelas en unik matrisreferens som gör att den kan placeras entydigt i fastighetsregistrets kartografi.

Valor catastral – Är ett administrativt värde som objektivt bestäms för varje fastighet utifrån de uppgifter som finns i fastighetsregistret (Catastro) och som integreras med värdet för marken (tomten) samt konstruktionsvärdet.

IRPF – (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) är en progressiv och direkt personskatt som tas ut på inkomst som erhållits under ett kalenderår av folkbokförda i Spanien.

IRNR- (Impuesto sobre la Renta de No Residentes) De personer som måste betala denna skatt är individer som har haft inkomst i Spanien under ett kalenderår, även om deras skattemässiga hemvist inte är i landet, till exempel inkomst från fastigheter på spanskt territorium, med andra ord, de pengar som kan komma från att hyra ut bostäder, bland andra. Modell 210.

 

Agencia Tributaria (AEAT) – De spanska skattemyndigheterna.

IVA – (Impuesto sobre el Valor Añadido) Spanska momsen. Den betalas när fastigheten lämnas över för första gången vilket innebär när egendomen förvärvas från byggherren, ett nybygge.

ITP – (Impuesto de Transmissiones Patrimoniales) Skatten gäller endast för köp av ett begagnat hem mellan privatpersoner, inga nybyggen. Skattedeklarationen görs via formen 600, med en skattesats och skattemässiga fördelar som bestäms av varje län.

Plusvalía – Är en skatt enligt det spanska lokala skattesystemet som tas ut på ökningen av markvärdet vid tiden för äganderättsöverföringen. Det är den vinst som erhålls till följd av en positiv skillnad mellan det pris till vilket en fastighet köptes och priset på dess försäljning i en ekonomisk transaktion eller verksamhet.

 

ITE – Inspección Técnica de Edificaciones Det är den tekniska inspektionen av byggnader som varje byggnad med en viss ålder måste passera för att man ska kunna bedöma om den uppfyller alla säkerhetskrav. Denna inspektion måste utföras av en kvalificerad tekniker som kan vara arkitekt eller besiktningsman. Om någon av dessa tekniker, som ansvarar för att utföra inspektionen, intygar att byggnaden fortfarande är i gott skick och uppfyller alla nödvändiga säkerhetsvillkor, kommer ITE att godkännas.

Comunidad de propietarios – Bostadsrättsförening. Läs mer i vår blogg https://mallorcafastigheter.com/blogg/.

 

Gestoría – Redovisningsbyrå – Byrå med rättslig eller administrativ verksamhet. Varje byrå förvaltas åtminstone av en administrativ chef som är ackrediterad av en professionell förening. De erbjuder tjänster som att hantera din skattedeklaration i Spanien, arbetsförfaranden, hantering av bokföring och fakturering inom ett företag, enklare administrativa ärenden för medborgarna, hantering av ett företagsbildande och mycket mer.

Mirlinda Jonuzi

Team Assistant @ Mallorcafastigheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Name *

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Nedan presenteras de senaste bostäderna till salu på Mallorca

Lyxobjekt

Nybyggd exklusiv lägenhet med havsutsikt och gemensam pool och gym i Cala Major

Ref. MF2582

Denna mycket härliga våning är belägen på fjärde våningen i en nybyggd och exklusiv byggnad med hiss, gemensam pool, gym och...

1.250.000
78 m2
31 m2
Cala Major
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Perfekt litet townhouse i Santa Catalina

Ref. MF2594

Underbart mindre townhouse på en av de charmigaste gatorna i Santa Catalina. Här kan du uppfylla drömmen om att äga ditt eget hus på en...

575.000
65 m2
20 m2
Santa Catalina - Tennis
2
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Fantastisk renoveringsbar lägenhet i Cala mayor

Ref. 037996

Fastigheten är strategiskt belägen vid havet, i det eftertraktade strandområdet Cala Major, bara 10 minuter från hjärtat av Palma. Detta...

1.150.000
145 m2
15 m2
Cala Major
4
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Rustik tomt med enastående utsikt över bergen

Ref. MF2574

Detta är en rustik tomt nära Santa Maria som ligger i vinodlingsområdet på Mallorca. Den har en fantastisk utsikt mot bergskedjan...

790.000
500 m2
123 m2
Santa Maria
4
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Charmig takvåning i El Camp d'en Serralta med privat terrass

Ref. MF2521

Några minuters promenad från Santa Catalina hittar vi denna lägenhet i en välskött byggnad. Denna renoverade lägenhet ligger...

475.000
82 m2
23 m2
El Camp d'en Serralta
3
2
Mer om bostaden
LyxobjektSåld

Takvåning i Palma med fantastisk utsikt och tillgång till en takterrass med pool

Ref. MF2559

Denna moderna och högkvalitativa takvåning ligger i ett utmärkt läge med imponerande utsikt över hamnen och bukten i Palma. Det...

-
329 m2
37 m2
El Terreno
4
4
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Townhouse med privat takterrass i Son Espanyolet 

Ref. VM102C

Detta nya townhouse ligger i Son Espanyolet, bara några minuter från Palmas centrum. Det är del av ett nybyggt projekt med 3 intilliggande...

560.000
80 m2
20 m2
Son Espanyolet
2
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Modernt och ljust townhouse nära Santa Catalina

Ref. MF2595

Modernt och ljust townhouse i utkanten av Santa Catalina. Denna rymliga fastighet erbjuder en lugn oas mitt i staden. Inom fem minuter till fots når du den...

1.750.000
188 m2
84 m2
Santa Catalina - Tennis
3
3
Mer om bostaden
LyxobjektSåld

Härligt hus med stora terrasser i Puerto Pollensa

Ref. MF2596

Denna förtjusande villa ligger på en lugn gata i Puerto Pollensa, bara 200 meter från havet. Butiker, kaféer och restauranger ligger...

650.000
129 m2
300 m2
Port de Pollensa
3
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Townhouse med terrass och garage i Son Espanyolet

Ref. VM102A

Detta townhouse ligger i Son Espanyolet, bara några minuter bort från Palmas centrum. Det är del av ett nybyggt projekt med 3 intilliggande...

810.000
150 m2
47 m2
Son Espanyolet
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nybyggd fastighet med tre sovrum i Palma 

Ref. VM102B

Detta townhouse ligger i Son Espanyolet, bara några minuter bort från Palmas centrum. Det är del av ett nybyggt projekt med 3 intilliggande...

795.000
151 m2
46 m2
Son Espanyolet
3
2
Mer om bostaden
LyxobjektSåld

Hus med privat pool och stor trädgård i Santa Ponsa

Ref. MF2589

Denna vackra välplanerade villa ligger i det lyxiga bostadsområdet Santa Ponsa. Santa Ponsa har två sandstränder, fantastisk utsikt...

-
220 m2
120 m2
Santa Ponsa
4
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nybyggd takvåning med privat takterrass nära Portixol

Ref. MF2592

Den här moderna lägenheten på ca. 80m2 är uppdelad på vardagsrum och kök i öppen planlösning, 3 sovrum och 2 badrum. Den...

960.000
80 m2
42 m2
Nou Llevant
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Fantastisk duplex takvåning med bästa läget i Santa Catalina

Ref. MF2593

Denna ljusa duplex takvåning är en unik pärla med ett fantastiskt läge. Boytan på ca 126 m2 är fördelad över två...

1.350.000
126 m2
68 m2
Santa Catalina - Tennis
3
2
Mer om bostaden
LyxobjektSåld

Vackert townhouse med pool i Son Espanyolet

Ref. MF2591

Detta underbara townhouse med fina materialval ligger i Son Espanyolet, ett lugnt bostadsområde i Palma som ligger nära Santa Catalina och Paseo...

-
200 m2
117 m2
Son Espanyolet
4
4
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Lyxigt townhouse i hjärtat av Santa Maria

Ref. MFP073

Detta nybyggda townhouse med stora bo- och utomhusytor i Santa Maria är både bekvämt och stilfullt. Dessutom ligger det centralt i en lugn del...

1.995.000
230 m2
100 m2
Santa Maria
4
4
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus takvåning med terrass och utsikt nära Paseo Mallorca

Ref. MF2505

Härlig och ljus takvåning belägen på en av Palmas härligaste gator, alldeles intill Paseo Mallorca. Lägenheten är belägen...

850.000
96 m2
21 m2
Casco Antiguo - Old Town
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus takvåning med härlig terrass i Santa Catalina

Ref. MF2575

Den här ljusa och fräscha takvåningen i Santa Catalina har en härlig terrass och underbara vyer över havet, katedralen och bergen. Santa...

425.000
60 m2
10 m2
Santa Catalina - Tennis
2
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus lägenhet i perfekt läge i Santa Catalina

Ref. MF2488

Denna elegant renoverade lägenhet har gått om naturligt ljus och är idealiskt belägen i det eftertraktade området Santa Catalina. Bara...

565.000
111 m2
10 m2
Santa Catalina - Tennis
2
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Fantastisk lägenhet i första linje med vacker havsutsikt och terrass i Illetas

Ref. MF2499

Denna ljusa och helrenoverade lägenhet ligger vid havet i Illetas. Den har fantastisk havsutsikt eftersom den ligger i första linje. Från den 15 m2...

1.095.000
77 m2
15 m2
Illetas
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Taklägenhet med takterrass intill Santa Catalina

Ref. MF2590

Modern takvåning är belägen högst upp i ett relativt nybyggt hus från 2020 på fyra våningar med hiss. Våningen...

350.000
43 m2
19 m2
Son Armadams
1
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Totalrenoverad lägenhet med balkong intill Cala Major stranden

Ref. MF2586

Detta är en mycket fin, totalrenoverad lägenhet med mycket ljus belägen på tredje våningen i en välskött fastighet med...

575.000
71 m2
7 m2
Cala Major
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Charmig lägenhet med pool i El Terreno

Ref. MF2588

Denna mysiga, nyrenoverade lägenhet ligger på den charmigaste gatan i El Terreno, bara 10 steg från ingången till Bellver Park. El Terreno...

295.000
62 m2
15 m2
El Terreno
2
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Imponerande Medelhavs herrgårdsvilla med pool, flera terrasser och separat gästhus i Son Rapinya

Ref. MF1825

Ett mer än 100 år gammalt hus med unika detaljer. Huset totalrenoverades i början av 2000-talet vilket inkluderade såväl byggmaterial,...

2.150.000
550 m2
Son Rapinya
8
6
Mer om bostaden
LyxobjektSåld

Renoverad våning i fantastiskt skick på centralt läge i Palma

Ref. MF2587

Runt hörnet om Plaza Madrid och med fem minuters gångavstånd till Santa Catalina såväl som shoppinggatan Jaime III hittar vi denna...

-
91 m2
6 m2
El Camp d'en Serralta
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Renoverad lägenhet med terrass precis vid havet i San Agustin

Ref. MF2557

Denna lägenhet vid havet ligger i området San Agustin bara 2 min gångavstånd till den vackra Cala Major stranden och 10 min med bil till...

720.000
72 m2
12 m2
San Agustin
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Fantastiskt hus med pool i Alaró

Ref. MF2584

Detta nybyggda townhouse i Alaró är både bekvämt och stilfullt med mycket fina inomhus- och utomhusytor. Huset ligger i den mest...

1.600.000
250 m2
120 m2
Alaró
3
3
Mer om bostaden
Visa fler objekt

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Vänligen fyll i vårt formulär för förfrågningar genom att klicka på länken. I formuläret kan du dessutom välja om du vill bli informerad om våra senaste fastigheter via e-post eller nyhetsbrev.

Frågeformulär
Öppen chatt
1
More than a real estate agency
Välkommen till Mallorcafastigheter! Hur kan vi hjälpa dig?