Användbart ordförråd vid försäljning / köp av fastigheter i Spanien

När du säljer eller köper fastigheter i Spanien kommer du att stöta på ord som används mycket och som kan vara bra att behärska. Nedan hittar du ett urval av de som vi tycker är de viktigaste att veta.

Catastro – Fastighetsregistret, är en enhet kopplad till finansministeriet. Detta organ fungerar som det administrativa registret för varje fastighet i Spanien. Catastro skulle kunna användas för att få fastighetsbeteckningen på en egendom, men inte för att bekräfta äganderätten till densamma. Huvudfunktionen är att fungera som bas för skatter som IBI, Arv och presentskatt eller överföringsskatt.

 

Registro de la Propiedad – Fastighetsregistret är en enhet knuten till justitieministeriet. Detta organ bekräftar ägandet eller vem som är ägaren till en fastighet som är registrerad i detta register. Den stora skillnaden mellan Catastro och Registro de la Propiedad är att den senare visar äganderätten till ett hus eller en egendom vilket gör den till den rådande enheten. Om du ser att det finns skillnader i ytor mellan Catastro och Registro de la Propiedad bör du be Catastro att göra nödvändiga ändringar.

Nota simple – Är ett förenklat gravitationsbevis utfärdat av Registro de la Propiedad för att tillhandahålla den väsentliga informationen i registret om en specifik egendom, som vem som äger fastigheten, eventuella tillhörande avgifter, belastningar av olika slag samt eventuella begränsningar i användandet som den kan ha.

 

Ayuntamiento – Kommunen består av borgmästaren och rådmännen som ansvarar för den kommunala politiska förvaltningen. Dess huvudfunktioner är att delta i och föreslå inför de kommunala mötena de åtgärder de anser vara mest lämpliga för att hantera kommunala frågor. De bestämmer hur mycket fastighetsskatten samt sopavgiften ska vara.

Notario público – Notarius publicus är statliga tjänstemän som krävs för att ge medborgarna den rättsliga säkerheten inom ramen för rättsärenden utanför domstolsförfaranden. Notarios beskrivs ha dubbla funktioner, de är både jurister samt besitter en offentlig roll med ansvaret att vitsorda. De anses ha en grundläggande roll i att säkerställa rättssystemet i Spanien i enlighet med legalitets-  och vitsordsprincipen. Denna dubbla status garanterar deras oberoende. Vid utövandet av sin funktion utarbetar hen olika generiska dokumenttyper; offentliga handlingar (”escritura públicas”), protokoll (”actas”), avtal/certifikat (”pólizas”) och intygande (”testimonios”). Notera att i Sverige är det sällan ett heltidsuppdrag utan utgör oftast en liten del av totala arbetstiden för en jurist.

 

Escritura / Copia simple – “Escritura” är ett notariellt instrument och ett offentligt dokument där det inför en notarius publiceras ett visst faktum eller en rättighet som är auktoriserad av den nämnda notarien, som hen undertecknar med den eller de som beviljar något, som visar lagrummet för innehållet samt datum då det utfördes. Ett offentligt försäljnings- eller köpeavtal undertecknas alltid inför en notarius publicus. “Copia simple” eller den autentiska kopian är ett offentligt dokument undertecknat av notarius publicus och som har samma värde och effekter som den offentliga handlingen (escrituran).

Cédula de habitabilidad – Bebolighetsintyg är det administrativa dokumentet som bekräftar att en bostad uppfyller de grundläggande villkoren för att den ska kunna vara bebodd, att den är lämplig att vara avsedd för mänsklig bostad, utan att det påverkar det faktum att annan vederbörligen godkänd verksamhet bedrivs i den. Intyget är obligatoriskt vid hyra och försäljning av ett hus.

 

CEE – (Certificado de Eficiencia Energética) Energieffektivitetscertifikatet är ett dokument som enligt Ministeriet för industri, energi och turism krävs för att alla bostäder ska kunna hyras eller köpas av en annan person. Denna åtgärd syftar till att uppnå en energiförbättring i alla EU-länder. Energiintyget är obligatoriskt i Spanien från och med 1 juni 2013 för att hyra eller sälja en fastighet eller affärsenhet.

IBI – (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) Fastighetsskatten beskattas en gång per år. (se mer i vår blogg ”Spanska skatter för fastighetsägare som inte är bosatta i Spanien”). https://mallorcafastigheter.com/blogg/

 

Basuras – Avfallsskatten/sopavgiften betalas normalt en gång per år. (se mer i vår blogg ”Spanska skatter för fastighetsägare som inte är bosatta i Spanien”). https://mallorcafastigheter.com/blogg/

Endesa – Det är ett av de tre största företagen inom elsektorn i Spanien. Endesa genererar, distribuerar och marknadsför el och naturgas.

Referencia catastral – Den här matrisreferensen är den officiella och obligatoriska identifieraren av fastigheter, lite som en fastighetsbeteckning. Den består av en alfanumerisk kod som tilldelas av ”Catastro” så att varje egendom tilldelas en unik matrisreferens som gör att den kan placeras entydigt i fastighetsregistrets kartografi.

Valor catastral – Är ett administrativt värde som objektivt bestäms för varje fastighet utifrån de uppgifter som finns i fastighetsregistret (Catastro) och som integreras med värdet för marken (tomten) samt konstruktionsvärdet.

IRPF – (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) är en progressiv och direkt personskatt som tas ut på inkomst som erhållits under ett kalenderår av folkbokförda i Spanien.

IRNR- (Impuesto sobre la Renta de No Residentes) De personer som måste betala denna skatt är individer som har haft inkomst i Spanien under ett kalenderår, även om deras skattemässiga hemvist inte är i landet, till exempel inkomst från fastigheter på spanskt territorium, med andra ord, de pengar som kan komma från att hyra ut bostäder, bland andra. Modell 210.

 

Agencia Tributaria (AEAT) – De spanska skattemyndigheterna.

IVA – (Impuesto sobre el Valor Añadido) Spanska momsen. Den betalas när fastigheten lämnas över för första gången vilket innebär när egendomen förvärvas från byggherren, ett nybygge.

ITP – (Impuesto de Transmissiones Patrimoniales) Skatten gäller endast för köp av ett begagnat hem mellan privatpersoner, inga nybyggen. Skattedeklarationen görs via formen 600, med en skattesats och skattemässiga fördelar som bestäms av varje län.

Plusvalía – Är en skatt enligt det spanska lokala skattesystemet som tas ut på ökningen av markvärdet vid tiden för äganderättsöverföringen. Det är den vinst som erhålls till följd av en positiv skillnad mellan det pris till vilket en fastighet köptes och priset på dess försäljning i en ekonomisk transaktion eller verksamhet.

 

ITE – Inspección Técnica de Edificaciones Det är den tekniska inspektionen av byggnader som varje byggnad med en viss ålder måste passera för att man ska kunna bedöma om den uppfyller alla säkerhetskrav. Denna inspektion måste utföras av en kvalificerad tekniker som kan vara arkitekt eller besiktningsman. Om någon av dessa tekniker, som ansvarar för att utföra inspektionen, intygar att byggnaden fortfarande är i gott skick och uppfyller alla nödvändiga säkerhetsvillkor, kommer ITE att godkännas.

Comunidad de propietarios – Bostadsrättsförening. Läs mer i vår blogg https://mallorcafastigheter.com/blogg/.

 

Gestoría – Redovisningsbyrå – Byrå med rättslig eller administrativ verksamhet. Varje byrå förvaltas åtminstone av en administrativ chef som är ackrediterad av en professionell förening. De erbjuder tjänster som att hantera din skattedeklaration i Spanien, arbetsförfaranden, hantering av bokföring och fakturering inom ett företag, enklare administrativa ärenden för medborgarna, hantering av ett företagsbildande och mycket mer.

Mirlinda Jonuzi

Team Assistant @ Mallorcafastigheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Name *

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Nedan presenteras de senaste bostäderna till salu på Mallorca

Lyxobjekt

Lyxigt townhouse med pool i Molinar

Ref. MF2637

Detta fantastiska townhouse som byggdes 2019 ligger precis vid havet i El Molinar. Den trevliga strandpromenaden med ett stort urval av restauranger,...

-
204 m2
124 m2
Portixol - El Molinar
5
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus nyrenoverad lägenhet i Santa Catalina

Ref. MF2638

Denna nyligen totalrenoverade lägenhet ligger i en lugn och charmig del av Santa Catalina, men ändå bara några minuters promenad från...

595.000
82 m2
Santa Catalina - Tennis
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Takvåning med underbara terrasser och havsutsikt i Son Armadams

Ref. MF2635

Fin takvåning i en välvårdad byggnad med få grannar på ett havsnära läge i Son Armadams. Här bor man på...

890.000
108 m2
160 m2
Son Armadams
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Rymlig lägenhet i San Agustin med balkonger och havsutsikt

Ref. MF2611

Detta är en lägenhet med havsutsikt i det populära området San Agustin. Lägenheten ligger på 4:e våningen i en...

495.000
93 m2
15 m2
San Agustin
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Vacker modern fastighet i Campos med pool

Ref. MF2640

Denna vackra, moderna och lyxiga fastighet ligger på landsbygden intill den lilla staden Campos. I Campos finner du allt du behöver, och med bil är...

2.995.000
480 m2
170 m2
Campos
3
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nyrenoverad lägenhet vid stranden i Illetas

Ref. MF2617

Denna mycket fina ljusa och helrenoverade lägenhet är belägen alldeles framför den omåttligt populära och vackra sandstranden i...

575.000
71 m2
10 m2
Illetas
2
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Villa med pool i bostadsområdet Sa Coma

Ref. MF2232

Välskött och fin villa belägen i det lugna bostadsområdet Sa Coma, strax utanför Bunyola. Palma kan nås med bil på 20...

2.100.000
250 m2
60 m2
Bunyola
4
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Modern lägenhet i Palma med terrass och garage

Ref. MF2641

Denna fina trevliga lägenhet är perfekt belägen i Palma, nära det livliga området Santa Catalina med sina mysiga barer, restauranger och...

685.000
64 m2
17 m2
Santa Catalina - Tennis
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus takvåning med fri utsikt i Santa Catalina

Ref. MF1999

Detta är en luftig och ljus lägenhet belägen på sjätte våningen i en byggnad med hiss, i det eftertraktade området Santa...

699.000
128 m2
20 m2
Santa Catalina - Tennis
4
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Imponerande takvåning i Son Armadams

Ref. 38054

I det prestigefyllda området Son Armadans, bara några steg från Palma Sport & Tennis Club och Paseo Marítimo, ligger denna imponerande...

795.000
121 m2
72 m2
Son Armadams
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Drömtakvåning med hisnande havsutsikt i Paguera

Ref. MF2627

Denna lyxiga takvåning i söderläge ligger i ett lugnt bostadshus i Paguera och erbjuder exceptionell havsutsikt. Själva komplexet är...

1.950.000
115 m2
68 m2
Peguera
3
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Fantastisk lägenhet med havsutsikt i Cala Vinyas

Ref. MF2620

Denna vackra lägenhet ligger på en lugn gata i charmiga Cala Vinyas, på Mallorcas sydvästkust, omgiven av några av öns bästa...

795.000
96 m2
32 m2
Cala Vinyas
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Hus i Paguera

Ref. MF2634

Denna fastighet ligger i ett lugnt men mycket centralt läge i Peguera. Byn Peguera har mycket att erbjuda med både mysiga restauranger och barer samt de...

760.000
150 m2
50 m2
Peguera
4
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Underbar bottenvåning med enorm terrass i Son Armadams

Ref. MF2629

Nyrenoverad våning på centralt läge i Son Armadams. Här bor du med direkt närhet till restauranger och butiker och på en kort...

675.000
91 m2
92 m2
Son Armadams
2
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Lyxig finca i Establiments

Ref. MF2631

I den vackra byn Establiments hittar du denna rustika finca med sin vackra medelhavsinspirerade trädgård och pool. Med all natur runt omkring ligger det...

1.698.000
150 m2
Establiments
4
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Lyxig lägenhet vid havet i Cas Catala

Ref. 038038

Denna fantastiska lägenhet vid havet ligger i Cas Catala. Cas Catala är ett exklusivt område som är känt för sina pittoreska vikar,...

2.650.000
122 m2
20 m2
Cas Catala
4
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Flott bostad med direkt access till stranden

Ref. 038025

Denna fantastiska lägenhet på bottenvåningen ligger i ett exklusivt lyxigt bostadsområde med gemensam pool, trädgårdar och direkt...

560.000
96 m2
20 m2
Colònia de Sant Pere
2
2
Mer om bostaden
LyxobjektSåld

Fantastisk takvåning med stora möjligheter i Son Armadams

Ref. MF2628

Denna härliga ljusa takvåning ligger på ett utmärkt läge i Son Armadams med fantastisk utsikt över Palma och hamnen....

-
90 m2
30 m2
Son Armadams
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Etagelägenhet i El Molinar precis vid havet

Ref. MF2619

Denna ljusa etagelägenhet ligger precis vid havet i El Molinar. Den trevliga strandpromenaden med ett stort urval av restauranger, kaféer och...

2.100.000
130 m2
40 m2
Portixol - El Molinar
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nybyggt hus i Capdella

Ref. MFP176

Detta hus ligger i den pittoreska bergsbyn Capdella, där rustika fincas, arkitektritade villor och charmiga byhus blandas sömlöst. Den livliga...

915.000
136 m2
39 m2
Capdella
3
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Ljus nyrenoverad lägenhet mitt i Palma

Ref. VM127

Denna rymliga, nyrenoverade lägenhet har ett perfekt läge i stadens centrum, intill Parc de Ses Estaciones och det livliga Plaza de España. Detta...

495.000
156 m2
7 m2
Palma City
4
2
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Charmigt hus med utsikt över Bergen i Soller

Ref. MF2632

Detta hus i originalskick ligger i det omåttligt populära Soller på Mallorcas nordvästra kust. Här är du omgiven av berg och...

740.000
125 m2
100 m2
Sóller
3
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Charmig renoverad lägenhet i Santa Catalina

Ref. MF2626

Denna charmiga lägenhet ligger i en vacker 1800-talsbyggnad mitt i det attraktiva området Santa Catalina. Den populära Santa Catalina-marknaden...

560.000
80 m2
Santa Catalina - Tennis
2
1
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Lyxig takvåning på La Rambla

Ref. MF2531

Denna lyxiga hörntakvåning ligger precis vid Palmas legendariska La Rambla, har genomgått en fullständig renovering och är sinnebilden...

1.850.000
260 m2
25 m2
Casco Antiguo - Old Town
3
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Renoverad takvåning med havsutsikt i San Agustin

Ref. MF2624

Denna takvåning ligger i San Agustin och erbjuder en fantastisk utsikt över havet. Den övre delen av San Agustin blir alltmer populär på...

1.295.000
140 m2
33 m2
San Agustin
3
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nybyggd takvåning med stor terrass i Palma

Ref. MFP175A

Denna moderna takvåning, som ingår i ett nybyggt projekt, kommer att vara klar i slutet av 2025. Den är belägen i Camp de Serralta. Camp de...

463.000
89 m2
20 m2
El Camp d'en Serralta
2
3
Mer om bostaden
Lyxobjekt

Nybyggd lägenhet med stor terrass intill stranden i Cala Major

Ref. MF2614

Denna nybyggda och mycket ljusa lägenhet ligger på andra våningen i en exklusiv byggnad från 2023. Byggnaden har hiss, vackert...

545.000
42 m2
18 m2
Cala Major
1
1
Mer om bostaden
Visa fler objekt

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta ditt drömboende

Vänligen fyll i vårt formulär för förfrågningar genom att klicka på länken. I formuläret kan du dessutom välja om du vill bli informerad om våra senaste fastigheter via e-post eller nyhetsbrev.

Frågeformulär
Öppen chatt
1
More than a real estate agency
Välkommen till Mallorcafastigheter! Hur kan vi hjälpa dig?