Palma är och har alltid varit en multikulturell stad. De judiska och arabiska kvarteren är två områden i Palmas gamla stad där de historiska vindarna fortfarande känns. På senare tid har blandningen av nationaliteter förändrats, i Palma hittar du nu många influenser från norra Europa liksom från Nordafrika. Det härliga med Palma är att, bland dessa internationella influenser, lever de mallorkinska traditionerna fortfarande kvar. Öns äkthet känns också genom bevarandet av byggnader och affärer som funnits under generationer. Under ett besök till Mallorca kan du inte missa att smaka på de typiska sötsakerna, de traditionella rätterna och de lokala vinerna. I somras hölls en utomhusutställning på Paseo de Borne, som sedan flyttade till Plaça Progreso, med en hyllning till de historiska butikerna i Palma. Några av dem har tyvärr tvingats stänga de senaste åren. Vi hoppas att de som fortfarande håller öppet ska få fortsätta så, och vi vill gärna inspirera dig att besöka några av dessa pittoreska butiker under ditt nästa besök till Palma.
Under en promenad i La Lonja i gamla stan är det ett måste att besöka bageriet Forn de la Gloria, ett av de äldsta bagerierna på Mallorca, drivet av samma familj i flera generationer sedan 1700-talet.
Det här är ett av de få konditorierna där du fortfarande kan hitta den traditionella ensaimadan (ett sött bröd) med originalingredienserna och med äkthetsstämpel från den lokala regeringen.
Om du tycker om sötsaker, och särskilt choklad, så kan du inte missa ett besök till Forn Fondo (från 1911) eller till La Pajarita Choklad & Charkuteri i Palma centrum, den senare driven av samma familj under fem generationer sedan 1872. Förutom sötsaker så erbjuder La Pajarita gourmet delikatessen och exklusiva mallorkinska produkter.
Om du är kaffedrickare, besök gärna Cafés Llofriu, och smaka på mallorkinskt kaffe grundat 1866. Det rätta stället för att njuta av hemgjord glass, varm choklad eller gatò (en typisk efterrätt), är Ca’n Joan de s’Aigo, som serverar allt detta enligt tradition, och deras lokaler ligger vackert i ett 1700-talshus.
Trenden i de flesta europeiska länder är att all shopping håller på att försvinna från stadskärnan ut till större shoppingcenter i utkanten av stan. I Palma fanns det traditionellt många mindre handlare för alla slags specialiteter; textil, färg, klockor, smycken, mat, konditori etc. Sybehörsaffärer t.ex hittades i vart och vartannat hörn, men är nu en exklusivitet. En av de som finns kvar är Ca Donya Àngela som drivits av familjen Aguiló sedan 1685. En annan specialiserad butik är Casa Julia som säljer hattar och accessoarer sedan 1898.
Av annan lång tradition i Palma är juvelhandlarna som säljer mallorkinska pärlor liskom guld- och silversmycken. I området kring kyrkan Sta Eulalia ligger den smala gatan Argenteria (”Silvergatan”). Av de mer än trettio silverhandlare som kunde hittas här på 1900-talet, finns bara några få kvar. Joyeria Forteza är en av de få som håller i, och hittas på gatan Colom i samma område. Forteza grundades 1885 och erbjuder ännu ett stort utbud av både moderna och traditionella smycken från Mallorca, liksom guld- och silversmycken med australiensiska pärlor och ädelstenar.
Vi hoppas att alla dessa butiker, tillsammans med Can Sion, Colmado Colom, Forn de Concepción, Ferreteria La Central och Mimbreria Vidal kan fortsätta att hålla öppet och erbjuda traditionella specialiserade produkter, och samtidigt hålla liv i Palma centrum och öns multikulturella hjärta.