Fundera och gör en lista över vad du vill få ut av en fastighet. Utforska olika platser och kontakta sedan en rekommenderad fastighetsmäklarbyrå. Försök hitta en bra rekommenderad byrå som lyssnar på dina behov och boka visningar med dem. När du väl har hittat den egendom du vill köpa bör du ha följande i åtanke:
1. Skaffa ett NIE-nummer – Som utlänning måste du skaffa dig ett NIE-nummer (número de identificación de extranjeros) som krävs vid betalning av skatter i Spanien. Ditt köpekontrakt (“escritura”) kommer inte att beviljas utan ett NIE-nummer.
2. Öppna ett bankkonto – Varför behöver du öppna ett bankkonto i Spanien? Om du köper en spansk egendom, så kommer det förr eller senare att vara nödvändigt. Det kommer att underlätta när du ska betala räkningar, lokala skatter, utgifter etc. För att öppna ett spanskt bankkonto behöver du följande:
• Ett giltigt pass eller nationellt identitetskort (DNI) om du är EU-medborgare.
• Identifikationsnummer för utlänningar (número de identificación de extranjeros – NIE)
• Ett dokument som visar din adress i Spanien, till exempel en försäkringsräkning som är mindre än tre månader gammal, eller ett nytt kontoutdrag från en annan spansk bank.
• Bevis på anställning eller intyg som visar status och ursprung för pengarna (anställningsavtal, inkomstskatteintyg eller ett brev som bekräftar din arbetslöshet, mottagande av statliga förmåner etc.).
Vi på Mallorcafastigheter kan hjälpa dig att hitta en lämplig bank för just dina behov.
3. Kontakta en advokat – Det är mycket tillrådligt att använda sig av en advokat när man köper en fastighet i Spanien. Han / hon kommer att utföra följande juridiska kontroller för dig:
- Fastighetsregistret (”El Registro de la Propiedad”) – För att verifiera att egendomen du vill köpa är korrekt registrerad, i säljarens namn, utan skulder, inteckningar eller belastningar.
- Stadshuset (Kommunen) – För att kontrollera om det finns ett strafförfarande (“infracción”) mot fastigheten och om det överensstämmer med byggnads- och stadsregler i det område där den befinner sig. Kontrollera med kommunen att betalningarna för fastighetsskatten (“IBI – Impuesto de Bienes Inmuebles Naturaleza Urbana”) och sophanteringsavgiften (“basuras”) har betalats och är aktualiserade.
- Fastighetsregistret (”Catastro”) – Kontrollera att fastigheten är korrekt registrerad.
- Bostadsrättsförening – Om fastigheten är en del av en bostadsrättsförening måste du kolla med föreningsordföranden för eventuella utestående skulder eller extra avgifter (“derramas”) och det är också lämpligt att kontrollera om det finns några andra problem i föreningen. När köpehandlingen (”Escrituran”) är undertecknad hos notarie, bör föreningen kontaktas och informeras om förändringen av ägarskap.
- El-, vatten-, och gasbolag – Kontrollera att det finns giltiga kontrakt med de olika bolagen och inga utestående skulder eller andra omständigheter som kommer att äventyra vatten- eller elförsörjningen efter köpet. När köpekontraktet har undertecknats kan din advokat hjälpa dig att göra ändringarna med de olika bolagen som namnändringar i kontrakten, nya bankuppgifter etc.
Vi på Mallorcafastigheter kan rekommendera Montis Abogados i Palma.
Andra juridiska kontroller som du kanske vill överväga:
- Arkitektsrapport eller utvärdering av lantmätare – Om du vill veta det ungefärliga marknadsvärdet kan du be en lantmätare ge dig en värdering eller be om en arkitektsrapport, om du vill veta mer om den strukturella situationen för fastigheten.
- Upprätta ett spanskt testamente – Det verkar aldrig vara rätt tid att upprätta ett testamente men att ordna med ett testamente samtidigt som du köper din egendom kommer att spara pengar och tid samt se till att dina tillgångar i Spanien blir ärvda enligt dina önskemål. Förfarandet vid notarie är både enkelt och billigt. Olika länder har olika lagar som bestämmer vem du kan och inte kan lämna dina tillgångar till. Det är bäst att skriva ett nytt testamente om man inte vill att den spanska arvslagen ska tillämpas utan föredrar den i sitt hemland istället, men enligt EU:s lagstiftning måste man deklarera denna avsikt i ett spanskt testamente.
- Skattedeklaration för icke folkbokförda – Som fastighetsägare i Spanien är du skyldig att lämna in en årlig skattedeklaration.
4. Boka in ett möte med en notarie – Detta är något som din advokat kommer att ordna åt dig. När köpehandlingen (“Escritura pública de compraventa”) har beviljats av notarie kan du kalla dig för fastighetsägare i Spanien! Nu är det dags att luta sig tillbaka och njuta! – Grattis du har gjort det! Nu är det dags att koppla av och njuta av en uppfriskande dryck, öl eller varför inte en sangria!