Mallorca blir mer och mer populärt bland svenskar för ett första eller andra residens. Ni som funderar på en flytt hit och har barn i skolåldern tänker säkert på hur skolgången kan fungera här på ön. Svenska Skolan på Mallorca har en gedigen historia och ett gott rykte i Palma. Skolan startade redan 1967 med 28 elever och har vuxit sedan dess och innefattar nu förskola upptill gymnasieskola.
Eleverna får med sig både svenska, engelska och spanska och på skolgården blandas språken naturligt då alla elever inte har samma modersmål. Man går efter den svenska skolplanen och har samtidigt en internationell atmosfär. De som flyttar hit på ett eller ett par år och har turen att få en plats på skolan, kan enkelt återta skolgången väl tillbaka i Sverige. Skolan är en privatskola och huvudmannen är föräldraföreningen. Föreningen utser en styrelse som är ytterst ansvarig för skolans skötsel. Styrelsen tillsätter en rektor som leder det pedagogiska arbetet och den dagliga driften. Finansiering sker både via elevavgifter och med statsbidrag.
Svenska Skolan Mallorca är bekant även hos många i lokalbefolkningen tack vare det årliga Luciafirandet som har förgyllt Palmas gator under många julmånader. De senaste åren har firandet blivit så stort att det hållits i katedralen La Seu i Palma, ett fantastiskt Luciatåg med hundratals besökare som lyssnar andäktigt på både svenska och internationella julsånger.
Populariteten hos Svenska Skolan ökar i och med att fler svenskar nu lever på ön och att skolan är känd för sin högklassiga utbildning, individuellt anpassade små grupper och en tät kontakt mellan föräldraförening, lärare och elever. Även efterfrågan på en svensk gymnasieutbildning har ökat och skolan har därför utökat antalet gymnasieplatser. Idag kan eleverna välja att läsa naturvetenskaps-, teknik-, samhällsvetenskaps-, humanistiska- eller ekonomiprogrammet.
Nysatsningen på gymnasiet har krävt en omorganisering och nyanställning av behöriga lärare som undervisar i svenska, matematik, engelska, samhällskunskap, naturkunskap, biologi, idrott och hälsa. Svenska skolan har också ett samarbete med Hermods (Sveriges äldsta utbildningsföretag), som gör att man kan anpassa studieplanerna efter varje elevs individuella behov och önskemål. Tack vare skolans möjlighet till flexibel studieplanering kan eleven utan problem fortsätta en redan påbörjad gymnasieutbildning på svenska skolan Mallorca eller fortsätta i Sverige efter att ha studerat på skolan.
Parallellt med studierna arbetar lärarna aktivt med den sociala gemenskapen och elevernas personliga utveckling. Skolan erbjuder hälsocoaching som innebär att eleverna får vägledning både i sina studier och i social och personlig utveckling. En gång i veckan tränar de tillsammans på Palma Sport & Tennis Club där de med hjälp av sin hälsocoach får stöttning att planera fysiska träningspass och sätta och följa upp individuella hälsomål.
- Det är schysst att kunna träna kondition och fyspass under skoltid, eftersom all forskning visar på att att goda studieresultat och motion hör ihop, säger Totte som går tredje året på naturvetenskapliga programmet.
Att studera utomlands är en fantastisk möjlighet att lära sig mer om ett annat lands kultur, språk och samhälle och skaffa sig nya erfarenheter. I år finns det en härlig blandning av gymnasieelever på svenska skolan i Palma, elever som bott här nästan hela livet, de som flyttat till Mallorca med sina föräldrar och elever som flyttat hit helt själva och bor inneboende i en spansk familj.
- Jag tycker att det är jättekul att ha flyttat hit, det är en helt ny upplevelse. Jag tror att jag kommer utvecklas jättemycket för allting är så annorlunda. Jag gillar skolan och konceptet vi har här på gymnasiet, det är väldigt bra att vi har lärare under alla skoltimmar och att vi kan få stöd inom varje ämne, säger Tuva Blomqvist som går första året på naturvetenskapsprogrammet.
Maria Larsson
Team Assistant @ Mallorcafastigheter