Swedish Shop i Palma

Swedish Shop i hjärtat av Palma öppnade sina dörrar den 2 mars. Initiativtagarna bakom butiken är Saskia och Olivia, mor och dotter som tillsammans ville öppna en svensk matbutik för alla! 

Saskia växte upp på Mallorca och tillbringade sina första 16 år på ön då hennes föräldrar flyttade hit under 50-talet. Hennes pappa Erik vars konst går att se på Svenska Kyrkan i Mallorca än idag var en av drivkrafterna bakom uppstarten av Svenska Skolan. När föräldrarna senare separerade flyttade mamma Anne hem till Sverige med barnen medan pappa Erik bodde kvar på Mallorca. 

 

 

Olivia föddes i Sverige men har alltid haft en stark relation till Mallorca då hon växt upp med Saskias berättelser om sin barndom. Efter att ha arbetat ett par säsonger som reseledare bestämde hon sig 2014 för att stanna på Mallorca och har sedan dess funnit kärleken på ön och fått en son som nu är 2 år. För Saskia som alltid drömt om att komma tillbaka till Mallorca blev beslutet enkelt när hon skulle bli mormor och sedan dess bor även hon på här på heltid. 

Tanken med Swedish Shop är att ha ett brett utbud så att alla ska kunna hitta så många av sina favoriter som möjligt. Butiken erbjuder inte enbart matvaror utan har även andra svenska varor som kan hittas i vilken livsmedelsbutik som helst i Sverige. De flesta “storsäljar-artiklarna” i svenska livsmedelsbutiker kan även fyndas i The Swedish Shop. Färska matvaror, torrvaror, frysvaror och favoriterna till fredagsmyset och så klart lördagsgodis!

 

 

Saskia och Olivia ger en personlig och varm känsla och hög service i den moderna butiken. När vi var där och pratade med dem i början av Mars hade de inte bara svenska och spanska kunder utan även kunder från andra skandinaviska länder och personer med andra nationaliteter som levt i sverige eller har stort intresse för mat och hälsosamma råvaror. 

Mor och dotter ser ljust på framtiden trots den rådande situationen och de hoppas kunna bredda sortimentet ännu mer. Framtidsplanen är att kunna ta in speciella varor inför högtider såsom påsk, midsommar och jul, samt att starta en online-shopping service med leverans.

I dessa annorlunda och svåra tider har vi mycket tid att omvärdera och fundera på vad som är viktigast i livet. När många av oss saknar våra familjer och hemorter så är det en tröst att veta att det finns en liten vrå där man kan få en smak och känsla hemifrån, att unna sig något extra, en liten tröst för att ljusa upp de långa dagarna i karantänen. The Swedish Shop håller öppet under dessa dagar men har reducerat öppettiderna. De erbjuder även att plocka ihop varorna i förväg så att man som kund bara kan gå in och betala och ta med sig sin kasse.

Öppettider:

Måndag- fredag 10.00 – 18.30

Lördag 10.00 – 13:00

 

Massar Midgley Mahdi, Team Assistant @ Mallorcafastigheter

Tips på online aktiviteter hemma under isoleringen

I dessa tider av social distansiering, karantän och oro kan man lätt känna att man börjar klättra på väggarna efter några dagar av tv-tittande och surfande på nätet. Vi på Mallorcafastigheter förstår oron som många känner  och vill gärna underlätta denna tid i hemmet med våra tips på vad kan kan göra för att underhålla sig och hålla oron i schack. Den begränsande möjligheten att röra oss utomhus har gett uppslag till många kreativa aktiviteter online. Här kommer några av våra tips på aktiviteter online:

Flera av Palmas yoga och pilates studior erbjuder onlineklasser:

Earth yoga erbjuder klasser online via appen Zoom. Erbjudandet inkluderar klasser av Yoga Nidra, Kundalini/meditation, Vinyasa Yoga bland annat. För mer information se Earth Yoga Facebooksida.

Zunray Yoga studio erbjuder klasser online bade för medlemmar och för  de som önskar att prova en enskild klass via deras app. För mer information se Zunrays hemsida.

 

 

 

 

 

 

 

Studio Aequus är en pilates studio I Palma som fungerar under övertygelsen att fysiska problem och smärtor kan förbättras och I vissa fall till och med försvinna av en korrekt hållning, medvetande om kroppen och dess rörelser under ledningen av professionella instuktörer. Under karantänstiden här I Spanien kommer de att dagligen lägga upp videos som kan ses gratis.

Många av världens mest besökta museum erbjuder under denna tiden virtuella besök. 

Besök 12 museer online

I denna samling av 12 museum från hela världen kan du bland annat besöka Van Gogh museet i Amsterdam, Musée de Orsay i Paris med några av de mest kända artister och verk mellan åren 1848 till 1914. Bland annat kan du se verk av Monet, Cézanne och Gauguin bland många andra.

14 virtuella online museum

I denna samling av 14 museum online finner man bland annat MoMa I New York där några av den moderna tidens mest kända artister som Van Gogh och Picasso. 

 

Distankurser online

Känner du att du har tid och lust att lära något nytt under tiden hemma? Kanske du vill passa på att uppgradera dina lärdomar på ditt eget kunskapsområde, eller helt enkelt ta tillfället i akt för att påbörja en ny karriär? På Coursera.org har du tillgång till kurser från ledande universitet och företag. 

Tips för dig med rastlösa barn hemma

Tipsen haglar och mycket ska man hinna med när man är hemma med småbarn. Men vi har några tips som vi gärna vill dela med oss av till alla trötta småbarnsföräldrar.

Sångstunder från Svenska Kyrkan

Svenska kyrkan har vanligtvis sångstunder för barnen I kyrkan, nu när vi inte kan vara där fysiskt så lägger de ut videos med sånger på deras Facebook sida.

Clan TV

För de som är spansktalande så har den spanska barnkanalen Clan på TV anpassat sitt utbud både på TV och appar för barnen som är hemma från skolan. På morgonen visas program med lärorikt innehåll för barnen under den tid som karantänen i Spanien pågår.

Barnen måste stimuleras och röra på sig, här har ni tips på spännande pyssel som man kan göra med barnen.

Det finns även många sidor online med aktiviteter som gympa, yoga och hinderbanor.

Johanna Andersson

Team Assistant @ Mallorcafastigheter

Lär känna vår mäklare Magnus Nystedt

 

Fjärde mäklaren ut är Magnus Nystedts vår finlandssvenska säljare, som är lugn som en filbunke, alltid på gott humör och som älskar att träna.

 

Varför gillar du Mallorca?

Jag gillar Mallorca eftersom det är en så otroligt mångsidig ö. Man kan göra så många olika saker på liten yta; strand, vandring, storstad, golf, cykling, vingårdar, kultur, osv..

Var bor du på Mallorca? 

Jag bor i ett hus i Establiments där jag kan njuta av naturen och lugnet samtidigt som jag har Palma centrum runt hörnet.

Vad gör du på din fritid? 

På min fritid spenderar jag tid med familjen, tränar padel och kör funktionell träning.

Vilken är din favoritrestaurang på ön? 

Min favoritrestaurang på ön är Casa Maruka och El Camino.

Vilken är din favoritstrand?

Playa de Muro och Port de Valldemossa.

Vilka är de två bästa byarna på Mallorca? 

Två bästa byarna på Mallorca är Alaro och Esporles.

Om jag kunde bjuda någon på lunch skulle det vara… Biel på ”Can Frau” i Santa Catalina marknad, som är en väldigt bra kock. Han skämmer alltid bort mig med sina läckra maträtter, precis som en mamma skulle göra. Om du inte har varit där än, så kan jag varmt rekommendera det.

Min favoritplats på ön är… hemmet i Establiments.

Vilket är det bästa spanska ordet?  

Det bästa spanska ordet är ”vamos”.

Största utmaningen med att bo på Mallorca… är att det ibland går väldigt långsamt om man inte påminner och tjatar stup i kvarten.

Senaste inköpet? 

En kaffe.

Livsmotto:

“Det löser sig!”

Vilka objekt ligger dig varmt om hjärtat just nu? 

Mirlinda Jonuzi

Former Team Assistant @ Mallorcafastigheter

Svenska skolan på Mallorca

 

Mallorca blir mer och mer populärt bland svenskar för ett första eller andra residens. Ni som funderar på en flytt hit och har barn i skolåldern tänker säkert på hur skolgången kan fungera här på ön. Svenska Skolan på Mallorca har en gedigen historia och ett gott rykte i Palma. Skolan startade redan 1967 med 28 elever och har vuxit sedan dess och innefattar nu förskola upptill gymnasieskola.

Eleverna får med sig både svenska, engelska och spanska och på skolgården blandas språken naturligt då alla elever inte har samma modersmål. Man går efter den svenska skolplanen och har samtidigt en internationell atmosfär. De som flyttar hit på ett eller ett par år och har turen att få en plats på skolan, kan enkelt återta skolgången väl tillbaka i Sverige. Skolan är en privatskola och huvudmannen är föräldraföreningen. Föreningen utser en styrelse som är ytterst ansvarig för skolans skötsel. Styrelsen tillsätter en rektor som leder det pedagogiska arbetet och den dagliga driften. Finansiering sker både via elevavgifter och med statsbidrag.

Svenska Skolan Mallorca är bekant även hos många i lokalbefolkningen tack vare det årliga Luciafirandet som har förgyllt Palmas gator under många julmånader. De senaste åren har firandet blivit så stort att det hållits i katedralen La Seu i Palma, ett fantastiskt Luciatåg med hundratals besökare som lyssnar andäktigt på både svenska och internationella julsånger.

Populariteten hos Svenska Skolan ökar i och med att fler svenskar nu lever på ön och att skolan är känd för sin högklassiga utbildning, individuellt anpassade små grupper och en tät kontakt mellan föräldraförening, lärare och elever.  Även efterfrågan på en svensk gymnasieutbildning har ökat och skolan har därför utökat antalet gymnasieplatser. Idag kan eleverna välja att läsa naturvetenskaps-, teknik-, samhällsvetenskaps-, humanistiska- eller ekonomiprogrammet.

Nysatsningen på gymnasiet har krävt en omorganisering och nyanställning av behöriga lärare som undervisar i svenska, matematik, engelska, samhällskunskap, naturkunskap, biologi, idrott och hälsa. Svenska skolan har också ett samarbete med Hermods (Sveriges äldsta utbildningsföretag), som gör att man kan anpassa studieplanerna efter varje elevs individuella behov och önskemål. Tack vare skolans möjlighet till flexibel studieplanering kan eleven utan problem fortsätta en redan påbörjad gymnasieutbildning på svenska skolan Mallorca eller fortsätta i Sverige efter att ha studerat på skolan.

Parallellt med studierna arbetar lärarna aktivt med den sociala gemenskapen och elevernas personliga utveckling. Skolan erbjuder hälsocoaching som innebär att eleverna får vägledning både i sina studier och i social och personlig utveckling. En gång i veckan tränar de tillsammans på Palma Sport & Tennis Club där de med hjälp av sin hälsocoach får stöttning att planera fysiska träningspass och sätta och följa upp individuella hälsomål.

  • Det är schysst att kunna träna kondition och fyspass under skoltid, eftersom all forskning visar på att att goda studieresultat och motion hör ihop, säger Totte som går tredje året på naturvetenskapliga programmet.

Att studera utomlands är en fantastisk möjlighet att lära sig mer om ett annat lands kultur, språk och samhälle och skaffa sig nya erfarenheter. I år finns det en härlig blandning av gymnasieelever på svenska skolan i Palma, elever som bott här nästan hela livet, de som flyttat till Mallorca med sina föräldrar och elever som flyttat hit helt själva och bor inneboende i en spansk familj.

  • Jag tycker att det är jättekul att ha flyttat hit, det är en helt ny upplevelse. Jag tror att jag kommer utvecklas jättemycket för allting är så annorlunda. Jag gillar skolan och konceptet vi har här på gymnasiet, det är väldigt bra att vi har lärare under alla skoltimmar och att vi kan få stöd inom varje ämne, säger Tuva Blomqvist som går första året på naturvetenskapsprogrammet.

Maria Larsson

Team Assistant @ Mallorcafastigheter

Coworkingplatser i Palma

 

Coworking-trenden som har spritts under de senaste tio åren har nu också kommit till Palma de Mallorca. Många människor från hela världen väljer Mallorca som bas för sin business eller jobbar härifrån på distans. Nedan hittar du vår lista för coworkingplatser i Palma de Mallorca.

 

The Hub Mallorca

The Hub erbjuder en plats för självständiga entreprenörer att arbeta, knyta kontakter och utvecklas. Den ligger mitt i den kreativa stadsdelen Santa Catalina i Palma och erbjuder flexibla medlemskap. Under dagtid är det en mötesplats för att koncentrera sig på jobb och på kvällstid förvandlas det till en knytpunkt för att koppla av från skärmarna, använda händerna, vara kreativ och lära sig nya hantverk.

 

Panteon House 

Panteon House är Santa Catalinas premium workspace som erbjuder en unik sofistikerad miljö för dig som vill ha en modern och proffsig arbetsplats. Kontoret ligger ovanför Palma Sport & Tennis Club med närhet till alla barer och restauranger i Santa Catalina. Här finns fyra privata rum och sexton permanenta arbetsbord, samt faciliteter som reception och två kompletta konferensrum.

 

Wohaby Mallorca

För Wohaby är Coworking något speciellt, en plats för att utveckla en livsstil och en arbetsmodell som gör att du verkligen vill gå till jobbet. Detta skapas med en miljö som främjar samarbete och här känner du dig inte som hyresgäst utan som en delaktig medlem.

 

Coworking Casa Planas 

Coworking Casa Planas ligger i kuturcentret med samma namn som har en yta på mer än 2000 m2. Utrymmet för coworking har 300 m2 uppdelat på två våningar. Design och planslösning erbjuder all funktionalitet du kan behöva och det finns även möjlighet att använda verktyg för gravyr, litografi, analogt fotolabb och screentrycksmaterial. Du kan också medverka i Casa Planas alla olika event vilket ger fantastiska möjligheter för networking. 

 

Cómodo&Co Palma

Cómodo&Co har funnits i Palma centrum sedan 2005 och har välutrustade kontor vid La Rambla mitt i Palma. Här erbjuds flexibla arbetslösningar, inkluderat virtuella kontor. Arbetsborden är separerade med ljudisolerade paneler och är utrustade med hyllor och ett låsbart skåp.

 

Nidus 39

Nidus 39 är mycket mer än ett coworking space. Det är ett flexibelt utrymme som anpassar sig efter dina behov, ligger i Palma centrum och erbjuder ett innovativt uppbåd av tjänster och resurser för olika samarbetsmöjligheter. Nidus 39 är en plats för att skapa ideer, dela med sig av projekt, lära sig nya saker, organisera events, workshops och affärsmöten. Passar även för photo shootings och castings liksom för utställningar och produktpresentationer.

 

Sedat Senoglu

IT & Digital Marketing @ Mallorcafastigheter

 

 

Lär känna vår mäklare – Charlotte Magnusson

 

Tredje mäklaren ut är Charlotte Magnusson som är vår yngsta men samtidigt mest erfarna mäklare och alltid väldigt mån om sina kunder!

 

Varför gillar du Mallorca?

Jag älskar Mallorca eftersom det är en ö som har allt! Här erbjuds ett härligt klimat och natur, med en underbar avslappnad livsstilsattityd. Efter att ha bott här i över 15 år är jag fortfarande förälskad i ön!

Var bor du på Mallorca? 

Jag bor i Soller med min sambo och mina två barn.

Vad gör du på din fritid? 

På min fritid tycker jag om att spendera tid med mina barn, spela padel och tennis, vandra i bergen, gå ut och äta, bjuda hem vänner på middag och resa.

Vilken är din favoritrestaurang på ön? 

Min favoritrestaurang på ön är så svårt att säga, eftersom jag bara får välja en och det finns så många bra restauranger! Ett ställe att rekommendera med god och varierande mat, bra musik och skön atmosfär, är Mercat de San Juan.  

Vilken är din favoritstrand?

Favoritstrand är Playa Es Caragol, på sydöstra ön.

Vilka är de två bästa byarna på Mallorca?

Port de Soller och Soller. 

Om jag kunde bjuda någon på lunch skulle det vara min mormor som gick bort alldeles för tidigt då jag var liten och som jag inte hann lära känna så bra.

Min favoritplats på ön är….. Tramuntanakusten dit vi brukar åka ut med båten.

Vilket är det bästa spanska ordet?

Det bästa spanska ordet är ”Vale”

Största utmaningen med att bo på Mallorca…. att handskas med saknaden av min familj i Sverige!

Senaste inköpet?

Presenter till ”Reyes”/de tre vise männen (den spanska julen) till mina barn.

Livsmotto?

Tänk positivt och att se saker från den ljusa sidan!

Vilka objekt ligger dig varmt om hjärtat just nu? 

MFP070A, MF2128, MFP011 och MFP087A.

 

Mirlinda Jonuzi

Former Team Assistant @ Mallorcafastigheter

Lär känna vår mäklare – Jan Hedengård

 

Den andre mäklaren ut är Jan Hedengård, vår egen idrottsstjärna och tidigare volleybollsproffs som alltid är lugn och vänlig.

 

Varför gillar du Mallorca?

Jag gillar Mallorca eftersom ljuset gör att livet blir lättare. Att det sen finns stränder (och mycket mer) gör det inte sämre.

Var bor du på Mallorca? 

Jag bor i Son Espanyolet, Palma.

Vad gör du på din fritid? 

På min fritid umgås jag med min familj, kör vår son till fotboll/basket och spelar padel.

Vilken är din favoritrestaurang på ön? 

Min favoritrestaurang på ön är Bar Andaluz i Arenal.

Vilken är din favoritstrand?

Es Trenc, Playa de Muro och Paguera.

 Vilka är de två bästa byarna på Mallorca?

Två bästa byarna på Mallorca? Jag har inga direkta favoriter men de ”klassiska” Deia, Fornalutx, Banyalbufar.

Om jag kunde bjuda någon på lunch skulle det vara… Michael Jordan eller en uteliggare.

Min favoritplats på ön är… Palma med allt som bjuds här samt en typisk turiststrand (Arenal, Palmanova, osv.) på vintern.

Vilket är det bästa spanska ordet?

Det bästa spanska uttrycket är ”¡ya hablamos!”

Största utmaningen med att bo på Mallorca… inget specifikt, förutom möjligtvis att Mallorca är en dyr ö och ligger långt ifrån de flesta av mina kompisar.

Senaste inköpet? 

Mitt senaste inköp var Padelrack ”Bela-X”.

Livsmotto:

Från en gammal tränare och vän – ”Bli aldrig förvånad!”

Vilka objekt ligger dig varmt om hjärtat just nu?

MF1873, MFP070C, MF2096, MF2042 och MF2092. Alla fantastiska bostäder och i olika prisklasser!

 

 

 

 

 

 

Mirlinda Jonuzi

Former Team Assistant @ Mallorcafastigheter

Användbart ordförråd vid försäljning / köp av fastigheter i Spanien

När du säljer eller köper fastigheter i Spanien kommer du att stöta på ord som används mycket och som kan vara bra att behärska. Nedan hittar du ett urval av de som vi tycker är de viktigaste att veta.

Catastro – Fastighetsregistret, är en enhet kopplad till finansministeriet. Detta organ fungerar som det administrativa registret för varje fastighet i Spanien. Catastro skulle kunna användas för att få fastighetsbeteckningen på en egendom, men inte för att bekräfta äganderätten till densamma. Huvudfunktionen är att fungera som bas för skatter som IBI, Arv och presentskatt eller överföringsskatt.

 

Registro de la Propiedad – Fastighetsregistret är en enhet knuten till justitieministeriet. Detta organ bekräftar ägandet eller vem som är ägaren till en fastighet som är registrerad i detta register. Den stora skillnaden mellan Catastro och Registro de la Propiedad är att den senare visar äganderätten till ett hus eller en egendom vilket gör den till den rådande enheten. Om du ser att det finns skillnader i ytor mellan Catastro och Registro de la Propiedad bör du be Catastro att göra nödvändiga ändringar.

Nota simple – Är ett förenklat gravitationsbevis utfärdat av Registro de la Propiedad för att tillhandahålla den väsentliga informationen i registret om en specifik egendom, som vem som äger fastigheten, eventuella tillhörande avgifter, belastningar av olika slag samt eventuella begränsningar i användandet som den kan ha.

 

Ayuntamiento – Kommunen består av borgmästaren och rådmännen som ansvarar för den kommunala politiska förvaltningen. Dess huvudfunktioner är att delta i och föreslå inför de kommunala mötena de åtgärder de anser vara mest lämpliga för att hantera kommunala frågor. De bestämmer hur mycket fastighetsskatten samt sopavgiften ska vara.

Notario público – Notarius publicus är statliga tjänstemän som krävs för att ge medborgarna den rättsliga säkerheten inom ramen för rättsärenden utanför domstolsförfaranden. Notarios beskrivs ha dubbla funktioner, de är både jurister samt besitter en offentlig roll med ansvaret att vitsorda. De anses ha en grundläggande roll i att säkerställa rättssystemet i Spanien i enlighet med legalitets-  och vitsordsprincipen. Denna dubbla status garanterar deras oberoende. Vid utövandet av sin funktion utarbetar hen olika generiska dokumenttyper; offentliga handlingar (”escritura públicas”), protokoll (”actas”), avtal/certifikat (”pólizas”) och intygande (”testimonios”). Notera att i Sverige är det sällan ett heltidsuppdrag utan utgör oftast en liten del av totala arbetstiden för en jurist.

 

Escritura / Copia simple – “Escritura” är ett notariellt instrument och ett offentligt dokument där det inför en notarius publiceras ett visst faktum eller en rättighet som är auktoriserad av den nämnda notarien, som hen undertecknar med den eller de som beviljar något, som visar lagrummet för innehållet samt datum då det utfördes. Ett offentligt försäljnings- eller köpeavtal undertecknas alltid inför en notarius publicus. “Copia simple” eller den autentiska kopian är ett offentligt dokument undertecknat av notarius publicus och som har samma värde och effekter som den offentliga handlingen (escrituran).

Cédula de habitabilidad – Bebolighetsintyg är det administrativa dokumentet som bekräftar att en bostad uppfyller de grundläggande villkoren för att den ska kunna vara bebodd, att den är lämplig att vara avsedd för mänsklig bostad, utan att det påverkar det faktum att annan vederbörligen godkänd verksamhet bedrivs i den. Intyget är obligatoriskt vid hyra och försäljning av ett hus.

 

CEE – (Certificado de Eficiencia Energética) Energieffektivitetscertifikatet är ett dokument som enligt Ministeriet för industri, energi och turism krävs för att alla bostäder ska kunna hyras eller köpas av en annan person. Denna åtgärd syftar till att uppnå en energiförbättring i alla EU-länder. Energiintyget är obligatoriskt i Spanien från och med 1 juni 2013 för att hyra eller sälja en fastighet eller affärsenhet.

IBI – (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) Fastighetsskatten beskattas en gång per år. (se mer i vår blogg ”Spanska skatter för fastighetsägare som inte är bosatta i Spanien”). https://mallorcafastigheter.com/blogg/

 

Basuras – Avfallsskatten/sopavgiften betalas normalt en gång per år. (se mer i vår blogg ”Spanska skatter för fastighetsägare som inte är bosatta i Spanien”). https://mallorcafastigheter.com/blogg/

Endesa – Det är ett av de tre största företagen inom elsektorn i Spanien. Endesa genererar, distribuerar och marknadsför el och naturgas.

Referencia catastral – Den här matrisreferensen är den officiella och obligatoriska identifieraren av fastigheter, lite som en fastighetsbeteckning. Den består av en alfanumerisk kod som tilldelas av ”Catastro” så att varje egendom tilldelas en unik matrisreferens som gör att den kan placeras entydigt i fastighetsregistrets kartografi.

Valor catastral – Är ett administrativt värde som objektivt bestäms för varje fastighet utifrån de uppgifter som finns i fastighetsregistret (Catastro) och som integreras med värdet för marken (tomten) samt konstruktionsvärdet.

IRPF – (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) är en progressiv och direkt personskatt som tas ut på inkomst som erhållits under ett kalenderår av folkbokförda i Spanien.

IRNR- (Impuesto sobre la Renta de No Residentes) De personer som måste betala denna skatt är individer som har haft inkomst i Spanien under ett kalenderår, även om deras skattemässiga hemvist inte är i landet, till exempel inkomst från fastigheter på spanskt territorium, med andra ord, de pengar som kan komma från att hyra ut bostäder, bland andra. Modell 210.

 

Agencia Tributaria (AEAT) – De spanska skattemyndigheterna.

IVA – (Impuesto sobre el Valor Añadido) Spanska momsen. Den betalas när fastigheten lämnas över för första gången vilket innebär när egendomen förvärvas från byggherren, ett nybygge.

ITP – (Impuesto de Transmissiones Patrimoniales) Skatten gäller endast för köp av ett begagnat hem mellan privatpersoner, inga nybyggen. Skattedeklarationen görs via formen 600, med en skattesats och skattemässiga fördelar som bestäms av varje län.

Plusvalía – Är en skatt enligt det spanska lokala skattesystemet som tas ut på ökningen av markvärdet vid tiden för äganderättsöverföringen. Det är den vinst som erhålls till följd av en positiv skillnad mellan det pris till vilket en fastighet köptes och priset på dess försäljning i en ekonomisk transaktion eller verksamhet.

 

ITE – Inspección Técnica de Edificaciones Det är den tekniska inspektionen av byggnader som varje byggnad med en viss ålder måste passera för att man ska kunna bedöma om den uppfyller alla säkerhetskrav. Denna inspektion måste utföras av en kvalificerad tekniker som kan vara arkitekt eller besiktningsman. Om någon av dessa tekniker, som ansvarar för att utföra inspektionen, intygar att byggnaden fortfarande är i gott skick och uppfyller alla nödvändiga säkerhetsvillkor, kommer ITE att godkännas.

Comunidad de propietarios – Bostadsrättsförening. Läs mer i vår blogg https://mallorcafastigheter.com/blogg/.

 

Gestoría – Redovisningsbyrå – Byrå med rättslig eller administrativ verksamhet. Varje byrå förvaltas åtminstone av en administrativ chef som är ackrediterad av en professionell förening. De erbjuder tjänster som att hantera din skattedeklaration i Spanien, arbetsförfaranden, hantering av bokföring och fakturering inom ett företag, enklare administrativa ärenden för medborgarna, hantering av ett företagsbildande och mycket mer.

Mirlinda Jonuzi

Team Assistant @ Mallorcafastigheter

Den vackra bergsbyn Galilea

 

 

 

Den lilla byn Galilea är vackert belägen i bergen på den sydöstra delen av Mallorca, mellan Puigpunyent och Capdellá. Byn andas ett sällsynt lugn och utsikten är minst sagt imponerande från sina 460 m över havet. Härifrån skymtar man havet och berget Galatzo i bakgrunden.

 

 

Vägarna som bär hit är små, kurviga och trots det isolerade och lugna läget är avståndet till Palma enbart 18 km. I Galilea bor cirka 300 personer, många av dem utlänningar.De omliggande bergen är populära vandringsleder och många stannar till i Galilea efter vandringarna. Hit hittar även de cyklister som är tillräckligt modiga för att utmana de kurviga vägarna. En av de mest populära platserna i byn är kyrkan som har en vacker utsikt. På torget vid kyrkan ligger även en av de fåtal restauranger som finns byn.

 

 

Galilea är mest känd för den vackra omliggande naturen och utsikten. För marknader kan man besöka den närliggande byn Calviá på måndagar, annars hittar man ett basutbud av livsmedel i Galilea. En perfekt by för att njuta av naturen och lugnet!

Vintervandring på Mallorca

Under vintersäsongen erbjuder Mallorca vackra vandringsleder i Serra de Tramuntana-berget och i Serra de Llevant-bergen. Båda bergskedjorna har mer än fem toppar som är över 1 000 meter höga. Nedan finner du några av våra förslag och våra favoriter på vintervandringar på Mallorca. 

 

Puig de Maria

Vägen till Puig de Maria erbjuder en fantastisk panoramautsikt. Rutten startar drygt 2 km från Pollença. Efter cirka 45 minuters promenad når du vandrarhemmet Santuari de la Mare de Déu del Puig, där man kan avnjuta en lunch eller ta något att dricka, här  kan man även tillbringa natten på vandrarhemmet.

 

El Camino del Archiduque 

El camino de Archiduque, eller Ärkehertigens stig på svenska, börjar i Valldemossa och den kallas Ärkehertigens stig eftersom Ärkehertigen Luis Salvador byggde stigarna som nådde höjder på nästan 1000 meter upp i bergen. Den totala rutten är cirka 17 km och det är en stor utmaning för de vandrare som vill vara omgivna av imponerande bergiga bakgrunder.

 

Ruta de Pedra en Sec – GR 221

Ruta de Pedra en Sec – GR 221 är en långdistansrutt på 135 km som delas upp i åtta etapper genom Serra de Tramuntana-bergen. Vissa delar är tillgängliga utan guide, men vissa delar som de som går genom  Esporles till Valldemossa och Valldemossa till Deià görs bättre med någon som känner till vägen. Rutten går från Port D’Andratx i sydväst till Pollensa i nordväst, genom Tramuntana-bergskedjan (med på UNESCO: s världsarvslista). På rutten finns det olika punkter där vandrare kan tanka energi och spendera natten.

 

Alaró slott

Ruinerna av slottet Alaró ligger på toppen av berget (Puig d’Alaró), omgiven av branta klippor. Du kan nå Alaró-slottet på en två timmars vandring av medelnivå från staden Alaró. På vägen upp till slottet ser Mallorca mot Palma och havet, och när du når toppen möts man av den otroliga utsikten över bergen Serra de Tramuntana.

 

Sedat Senoglu

IT & Digital Marketing @ Mallorcafastigheter